Kezdőlap Brela

Brela

Brela Dalmáciában található, 15 km-re észak-nyugati irányban Makarskától az Adria-i tenger partja és a Biokovo-hegy között helyezkedik el.

A strandolás szerelmesei itt csodálatosan fogják magukat érezni, hiszen egy 6 km hosszú, homokos tengerparton sütkérezhetnek, melyet fenyvesek vesznek körül.
2004-ben az amerikai Forbes magazin a világ 10 legszebb strandja közé sorolta a Brela-i Dugi Rat-ot, mégpedig a 6-ik helyre, az európai listán viszont az első helyet foglalja el.

A varázslatos tengerparton kívül Brela-nak van még egy védjegye, a "Kamen Brela", egy kis sziklasziget, amely a tengerpart közelében helyezkedik el.

Brelában este számtalan teraszon és a beach bárokban is jól érezhetik magukat a turisták, ilyenkor jó zene mellett kóstolhatják meg a legfinomabb koktélokat, de a szállodákban is szoktak zenés rendezvényeket szervezni.

Strandok >>>

Látnivalók >>>

Brela történelme

Több elnevezés alatt is megjelenik Brela az írásos dokumentumokban, mint "Berulia" vagy "Brelo". Az elnevezés a "forrásvíz" szóból ered, amelyet a helyiek "vrilo"-nak vagy "vrelo"-nak ejtenek.
Az első írásos emlék, ami a település létére utal i.sz. 950-ből származik, magától a bizánci császártól, Konstantin Porphyrogennetostól. A görögül írt könyvében a császár "Berolyllia" néven említi a települést, mint a négy megerősített város egyikét Zaostog, Gradac és Makar mellett, amelyek a régi Pagania tartományhoz tartoztak.

1315-ben Juraj Šubić, Klis hercege a Chartájában a település lakosságát "Brolanenses"-ként említi, latinizált formában. A XVI-XVII századokban kelt írások már megkülönböztetik Alsó- és Felső Brelát (Donja és Gornja Brela). A város két részre oszlik, így a tenger partján elterülő rész Donja Brela, a domb mögött pedig Gornja Brela-t találjuk. Elsőként 1694-ben említik meg a települést horvát nyelven, nevezetesen Nikola Ursić nővér végrendeletében.

Exit mobile version