Kezdőlap Trogir

Trogir

Trogir a Kastelanski-öbölben helyezkedik el. A kikötőváros a Ciovo-sziget és a szárazföld között található, Splittől csupán 27km-re.
A várost 1997-ben a UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította, így ezt mindenképpen érdemes megcsodálni. Az utcákon sétálgatva lenyűgöző román kori épületeket lehet látni, amelyek még szebbé teszik ezt a várost.

Trogirnak magyar vonatkozásai is vannak, hiszen III. Béla királyunk területeihez tartozott Horvátország ezen része is 1180 és 1322 között. III. Béla utódja, IV. Béla pedig a tatárjárás alatt a közeli Klissza (Klis) várából menekült ide.
Királyunk ott tartózkodásának emlékére egy kis szigetet is elneveztek, amely a Kraljevac nevet kapta, ez magyarul királyt jelent. A Kraljevac-sziget a Ciovo-sziget délnyugati partjától nem messze található.

Látnivalók >>>

Strandok >>>

Rendezvények és gasztronómiai élvezetek

A városban számtalan rendezvényt szerveznek a nyár alatt, amelyek között zenés események is vannak, aki nem kedveli a klubokat, az hangversenyeken is részt vehet. A táncra vágyók számtalan szórakozóhely közül választhatnak, klubok és kávézók várják őket éjszakánként, ahol hajnalig tartanak a bulik. A Trogir-i Nyári fesztiválon és a Halászok éjszakáján is érdemes részt venni, ezek minden évben megrendezésre kerülnek, a hagyományok szerint.

Trogir vársában mindenképpen érdemes megkóstolni a kagyló, illetve a ráksalátát (scampi), de aki nem szereti a halételeket, megkóstolhatja a “pasticada”-t amely marinírozott bárányhúsból készül. A desszertek kedvelői pedig a “krostule-t” és a “rozata” nevű híres karamelles tojáspudingot kell mindenképpen megkóstolják.

Történelme

Trogir első lakosai az illírek voltak. Az őslakosokat végül a Siracusa-i görög telepesek szorították ki, ezt követően pedig a rómaiak vetették meg a lábukat a településen i.e. a III. században. Ekkoriban a település neve Tragurion volt. A nagy Római Birodalom felbomlását követően, egy rövid időre bizánci fennhatóság alá került a város. I.sz. a VII. században avar és szláv vándornépek érkeztek a vidékre és telepedtek le itt.

A X. századtól a frissen megalakult horvát-magyar királyság részévé válik Trogir, ám 1105 és 1420 között sűrűn változik az uralkodó nagyhatalom a Velencei Köztársaság térnyerése miatt. A Velencei Birodalom bukása után Napóleon seregei elfoglalják az egész régiót és Trogirt az illír tartományhoz csatolják.

A napóleoni birodalom bukása után a Habsburgok gyakorolták itt a hatalmat 1814-től kezdve. Strossmayer püspök kezdeményezésére 1867-ben horvát nemzeti könyvtárat alapítanak Trogirban, így a város, a horvát nemzeti kultúra egyik fontos fellegvárává lép elő. A Habsburg monarchia 1918-as bukását követően Trogír urai horvát, szlovén és szerb királyok voltak. A Második Világháború alatt a fasiszta olasz hadsereg elfoglalja Trogirt és egészen 1944-ig ott is marad, amikor is Tito partizánjai a szövetségesek segítségével végül felszabadítják, viszont a kommunista Jugoszlávia részévé teszik, akárcsak egész Horvátországot. Horvátország 1991-ben kiáltja ki függetlenségét, amelyet ténylegesen csak 1994-ben nyer el.

Exit mobile version