Kezdőlap Látnivalók Nevezetességek a Čiovo-szigeten

Nevezetességek a Čiovo-szigeten

A Čiovo-sziget egyik legismertebb nevezetessége Arbanija-ban található, ez a Szent Kereszt (Sv. Križ) Domonkos-rendi kolostor. A XV. században épült gótikus épület mindössze 5 km távolságra található Trogirtól.
A kolostort két neves mester Ivan Drakanović és Nikola Mladinov építette.
Külön érdemes megemlíteni a templom harangtornyát, amely önmagában is kivételes építészeti remekmű. A kolostor templomában egy gyönyörű, olajfa feszületet láthatunk, valamint Jurij Petrovic különleges faragványát, amely Krisztus keresztre feszítését jeleníti meg. További jeles műalkotásai a templomnak a Szent Domonkos, a Szent Katalin és a Rózsafüzéres Szűzanya festmények.

A kolostornak egy hatalmas könyvtára is van, melyet 1476-ban alapítottak. Nemkülönben különleges látvány a kolostor kertje, melyet érdemes megtekintenie a látogatóknak. A török vész idején a kolostor északi szárnyát megerősítették, hogy támadás esetén jól védhető legyen.

Szent Antal (Sv. Antun) franciskánus kolostor

Čiovo városában áll Szent Antal (Sv. Antun) franciskánus kolostor. A kolostorban ifj. de Palma több festménye látható, valamint egy faragvány, amely Szent Magdolnát ábrázolja. Ez utóbbi Ivan Duknović munkája.

460 éves szentély a Slatine strand közelében

A sziget déli partja mentén, a Slatine-i strand mellett, a dombtetőn áll egy 460 éves szentély, melyhez számos legenda fűződik. A közeli település idősebb lakosai még manapság is mesélgetik ezeket a legendákat.

Fumija-sziget

Ha áthajózunk a Čiovo-sziget dél-nyugati partjával szemben található kis Fumija szigetre, több ókori és középkor elejéről származó épület romjait láthatjuk. A romok egyike valamikor a Szent Fumija templom volt, a másik pedig egy farmépület, melyet még a Trogir-i bencés szerzetesek építettek.

Prizidnice-i Miasszonyunk templom

A sziget egyik híres zarándokhelye a Prizidnice-i Miasszonyunk templom. Ide, az év folyamán több alkalommal is szerveznek zarándoklatokat különböző vallásos ünnepek alkalmával, mint például Húsvétkor, a Szeplőtelen Szűz Mária Mennybemenetele ünnepén, vagy Szűz Mária neve napján. Az ilyen zarándoklatok alkalmával hívők tömege lepi el a környéket. A templomot egy szerzetes, J. Strojdražić építette egy sziklacsúcson 1546-ban.

Sokáig itt is élte a remeték életét a szerzetes. Ezt, egy felirat is tanúsítja a templom homlokzatán. A régi olasz nyelvjárásban íródott szöveg magyar fordításban tudatja az olvasóval, hogy J. Strojdražić szerzetes, aki itt élt, 1546-ban emelte a templomot a Boldogságos Szűz Mária mennybemenetelének tiszteletére.
Egykor számos hajózó is megfordulhatott a templomban, hálájuk jeléül, hogy a Boldogságos Szűz Anya megvédte őket a tengeri veszedelmektől kis hajómaketteket készítettek amelyeket a templomban helyeztek el.

Exit mobile version