A horvát konyha

Ha kíváncsi rá, hogy milyen ételek várják Önt horvátországi nyaralása során, akkor jó helyen jár! Itt olvashat a horvát konyhaművészetről, arról, hogy milyen ételekre és italokra számítson, illetve a fogásokról, amelyeket feltétlenül ki kell próbálnia.

Étkezés Horvátországban

Horvátországban mediterrán (olasz) és Kelet-európai ételek keverékével találkozhat. A part mentén erős az olasz hatás, bőséges hallal és tenger gyümölcseivel vegyítve természetesen, míg Horvátország belső területein hagyományos Kelet-európai fogások (pörkölt, leves, gulyás és hús ételek) a jellemzőek.

A horvát konyha nem igazán örvend nagy hírnévnek, bár mi úgy gondoljuk, hogy ez nem igazságos. Könnyen lehet, hogy az elmúlt évtizedekben nem volt a témáról megfelelő tájékoztatás, de ez olyan dolog, mely változik, hiszen manapság gyakran találhat cikkeket az Isztria gasztronómiájáról vagy a part mesés tengeri ételeiről.

Mire számíthat és mit próbáljon ki

Mint már említettük, nem meglepő, hogy a part mentén kitűnő halat és tenger gyümölcseit szolgálnak fel. Nyaralása során feltétlenül meg kell kóstolnia a helyi kagylót, osztrigát, rákot, polipot és tintahalat. Ha nem szereti a tengeri ételeket, akkor sincs semmi probléma! Grillezett és sült hús alapú ételek is gyakoriak a térségben.

A peka (ipsod peke) egy hús (gyakran bárány) vagy tenger gyümölcsei ( polip vagy tintahal) alapú étel. Harang alakú fedő alatt, forró parázson készült. Az elkészítés során gyakran adnak hozzá zöldségeket.

A brodet egy Dalmáciából származó hal pörkölt. A vegyes halak között általában megtalálható az angolna. Többnyire puliszkával vagy rizzsel tálalják.

A halászok tipikus étele, a hvarska gregada Hvar szigetéről származik. A különböző halfajták burgonya, gyógynövények és bor mellett serpenyőben sülnek.

Szintén dalmáciai fogás a bakalar s krumpirima, mely nem más, mint szárított tőkehal paradicsommal. Általában karácsonykor szolgálják fel.

A pasticada egy tartalmas és ízletes marhapörkölt, melyet galuskával szolgálnak fel. Főként Dalmáciában fogyasztják.

Az Isztria híres a szarvasgombájáról, így ez a gombafajta számos fogásban megtalálható: a fuzi s tartufima például egy tészta étel szarvasgombával.

A fritaja főként spárgával készül az Isztrián. Az omlett ezen fantája szintén tartalmaz zöldségeket, gyógynövényeket és alkalmanként húst.

Az istarska jota egy másik pörkölt, mely híres az Isztrián. Ezúttal babot, burgonyát és néhány különböző típusú sertéshúst tartalmaz, beleértve a bordákat is.

A duvec nevű étellel Horvátország belső területein találkozhat. Ez paradicsom alapú hús zöldség raguval, mely hasonlít a lecsóra.

A horvát sonka (prsut) és a Pag szigetéről származó juhsajt (paski sir) szintén egyediek. Csodálatos ízviláguk miatt megéri őket megkóstolni!

Egy kissé “gyors kaja” véglet, de a cevapcici és a burek két kulináris példa, mely a volt Jugoszlávián keresztül a Közel-Keletről érkezett Horvátországba. Napjainkban igen kedveltek. A cevapcici darált húsból készült vékony kolbászhoz hasonló étel. A burek édestésztából készül, melyet leggyakrabban darált hússal, spenóttal és sajttal töltenek meg, de édes alternatívákkal is találkozhat.

A horvát pizza remek! Ne hagyja figyelmen kívül a pizzát, ha úgy dönt, hogy étterembe megy! A horvát pizzériák gyakran sokkal jobb minőségűek, mint amilyennek kívülről látszanak, és viszonylag olcsók.

Desszertek

Ki ne szeretné a desszerteket? Nos, a horvátok biztosan szeretik. Számos cukrászdával találkozhat Horvátországban, ahol gyümölccsel, csokoládéval és tejszínhabbal kombinált tortákat és édességeket szolgálnak fel. Az egyik ilyen híres hely a Vincek, melynek több üzlete is megtalálható Zágrábban.

A fritule egy kicsi, fánkszerű finomság, melyet gyakran ízesítenek gyümölccsel. Inkább karácsonykor népszerű.

Egy szelet kremsnita megkóstolása szintén elengedhetetlen. A torta tojássárgájából és vaníliából készül. A legjobb kremsnita állítólag Samoborból, egy zágrábi kisvárosból származik.

Az orehnjaca egy diós tekercs, mely enyhe íze miatt az összes édes, krémes desszert kiváló alternatívája.