Hova menjünk Horvátországban?

Szeretnék Horvátországban nyaralni az idén. Mit ajánl, hova utazzunk? – Ez az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, mellyel találkoztunk a weboldal működése folyamán.

A válasz: (majdnem) bárhova! A két fő terület, ahova az üdülni vágyók utaznak a part menti térség és a szigetek (mivel Horvátország tengerpartja közel 1800 km hosszú, rengeteg helyet látogathat meg), valamint Zágráb, a főváros.

A hosszú tengerpartnak nyílván vannak elhatárolható területei, melyek közül mindegyik különleges jellemzőkkel és tulajdonságokkal rendelkezik. Északon, az Isztrián erős az olasz hatás. Dalmáciában, Split környékén és ott, ahol a legnépszerűbb horvát szigetek többsége van, rengeteg a látnivaló. A közlekedés kiváló, viszonylag könnyű a szigeteket megkerülni, illetve az egyikről a másikra utazni. Dubrovnik természetesen Horvátország egyik fő vonzereje, bár a tengerpart déli részén található, ezért elég messze van. A Kvarner-öböl és Észak-Dalmácia szintén gyönyörű helyek, bár nem olyan ismertek, azonban tökéletesek azoknak, akik valami mást keresnek.

Ha fontolgatja, hogy Horvátországban nyaral, és szeretné eldönteni, hogy hova menjen, azt tanácsoljuk, hogy olvasson néhány népszerű úti célról (online vagy útikönyvekben is találhat hasznos információkat), és figyeljen, hogy mely helyek keltik fel különösen az érdeklődését.

Horvátországban hol…

… keresse a bulikat? Menjen a Pag szigetén lévő Novaljába! Ezt a várost tekintik Horvátország egyik legjobb bulihelyének, bár összességében Horvátország nem a bulizni vágyók fő célpontja. Nyaralása során jól érezheti magát a fesztiválokon, az Electric Elephant és a Garden Festival programjain.

Garden Festival
… kitűnő a közlekedési összeköttetés az utazgatáshoz? Repüljön Splitbe, ott számos busz közlekedik a part mentén, illetve kompok a közeli szigetekhez. Eljuthat Zágrábba vonattal, ha a belső területekre szeretne utazni.

… gyönyörködhet lenyűgöző természetes környezetben? A megfelelő hely a Plitvicei-tavak Nemzeti Park. Az UNESCO Világörökség listáján szereplő terület tizenhat tavával, vízeséseivel, növény- és állatvilágával kápráztatja el a látogatókat. Plitvice azonban csak egy a lenyűgöző horvát nemzeti parkok közül, a Mljet, a Krka és a Paklenica Nemzeti Park szintén mesés. Ha egy közeli városban nyaral, mindenképp látogassa meg az egyik ilyen parkot.

Plitvicei-tavak
…talál látnivalókat, kávézókat és bárokat? Irány Zágráb! Horvátország fővárosában rengeteg lehetőség van arra, hogy jól érezze magát nap közben (látnivalók, galériák, múzeumok, kiállítások) és éjszaka (bárok és klubok), így nem meglepő, hogy néhányan Prágához hasonlítják.

… biztosítják az ötcsillagos luxust? Utazzon Dubrovnikba! Horvátország területén belül itt találja a legtöbb ötcsillagos hotelt, melyek igen különlegesek. Ne feledkezzen meg Dubrovnik többi vonzerejéről sem! A Kvarner régióban lévő Opatija üdülőhely szintén előkelő hírnévre tett szert már az Osztrák-Magyar Monarchia idején.

Dubrovnik
… pihenhet szinte teljesen elszigetelten? Vegye fontolóra a Kornati-szigeteken való üdülést! A részese lehet egy Robinson Crusoe-típusú nyaralásnak, mely során egy hétig saját eszközeire kell hagyatkoznia egy kicsi, alapvető házban. (Az étel biztosított.)

… vehet részt olcsó hajókázáson? Az egyik legtökéletesebb nyaralás Horvátországban, ha egy privát hajón vagy yachton utazás közben megtekinti a szigetvilágot, azonban nekünk, egyszerű halandóknak megfelel a tengerparti komp is. A Jadrolinija olyan utazást ajánl, mely Rijekából indul, és megáll Split, Stari Grad (Hvar), Korcula város és Dubrovnik területén. Szintén remek (és sokkal olcsóbb megoldás), ha végigvitorlázik a part mentén.

… érezheti az olasz hatást? Az Isztria a megfelelő hely az Ön számára! A városok, melyek egyszer régen Olaszországhoz tartoztak, Porec és Rovinj ízelítőt kínálnak a tengeri szomszédságban lévő ország hangulatából.

Rovinj
… napozhat homokos tengerparton? Horvátországban a legtöbb strand kavicsos, a part mentén azonban találhat néhány homokkal tarkítottat. Ha azonban ez különösen fontos Önnek, akkor lehet, hogy csalódni fog.

… keressen lenyűgöző római látnivalókat? A part mentén különböző helyeken találkozhat számos csodálatos római nevezetességgel, a leghíresebbek azonban a római amfiteátrum Pulában, mely a 6. legnagyobb amfiteátrum a világon, és a római császár, Diocletianus palotája Splitben, mely a Kr.u. III. és IV. században épült.

Split