Híres horvátok

Itt áttekintjük a leghíresebb horvát származású személyeket a tudomány és a művészet területén.

Művészet

Ivan Mestrovic

Mestrovic Horvátország legismertebb szobrásza. A szlavónia Vrpolje területén született 1883-ban. Innét Splitbe költözött, hogy inasként dolgozzon egy kőfaragó műhelyben. 18 évesen a bécsi Művészeti Akadémián tanult. Párizsba költözött, ahol munkáival felhívta magára a művészet világában élők figyelmét. Az 1920-as években visszaköltözött Horvátországba, ahol a II. világháború ideje alatt három hónapra bebörtönözte az akkori fasiszta kormány, majd a Vatikán közbenjárásának hatására szabadon engedték. 1946-tól az amerikai egyesült államokbeli Syracuse Egyetemen, majd 1955-től a Notre Dame Egyetemen tanított. 1954-ben amerikai állampolgárságra tett szert, és az Államokban maradt hátralévő élete során. 1962-ben itt hunyt el.
Mestrovic leghíresebb munkái közé tartozik a Grgur Ninski Splitben, a horvát püspök és politikus Josip Juraj Strossmayer szobra Zágrábban, a feltaláló Nikola Tesla szobra Zágrábban, Belgrád és a Niagara-vízesés területén, a Horvát történelem szobor márványból a zágrábi egyetem előtt.

Oscar Nemon

A szintén híres horvát szobrász, Nemon 1906-ban, Osijek területén született. Tanulmányait Bécsben végezte. Az 1920-as és ‘30-as évek nagy részét Brüsszelben töltötte, majd a II. világháborút megelőzően Angliába menekült. Mint a “nemzet vezetőinek szobrásza” számos művet készített magas rangú személyekről. Alkotásai között szerepel a brit királyi család tagjai közül pl.: II. Erzsébet; Montgomery gróf, az korábbi brit miniszterelnök: Harold Macmillan, Margaret Thatcher és Winston Churchill szobra. Montgomery gróf emlékműve a Honvédelmi Minisztériumnál Whitehallban, Winston Churchillről készített munkája pedig a londoni Képviselőházban található.

A tudomány területe

Nikola Tesla

A feltaláló és villamosmérnök, Nikola Tesla munkásságát főként az elektromosság, a mágnesesség, a gépészet és a kommunikáció (rádió) területén végezte. Tevékenysége a XIX. század végére és a XX. század elejére tehető. A mai Horvátország területén lévő Gospicban született, bár etnikai hovatartozása szerint szerb volt. Később az Egyesült Államokba költözött, és amerikai állampolgárrá vált. Szerbiában, Horvátországban illetve az Államokban műemlékekkel, szobrokkal és múzeumokkal tisztelegnek előtte. A belgrádi repülőteret, illetve a Tesla Motors nevű elektromos autókat gyártó céget róla nevezték el. 1960 óta az ő nevét viseli a mágneses indukció SI-mértékegysége.

Ruder Boskovic

A XVIII. század híres csillagásza, filozófusa, fizikusa és matematikusa, Ragusa, (a mai Dubrovnik) területén született. Tanulmányait és munkáit leginkább a csillagászat területén végezte. Nevére utal a zágrábi Ruder Boskovic Intézet, mely egy tudományos kutató központ.

Zene

  • Ivo Pogorelic 1958-ban született. Híres zongoraművész, aki világszerte számos zenekarral lépett már színpadra.
  • Krist Novoselic, a Nirvana együttes basszusgitárosa és Tomislav (Tomo) Milicevic, a “30 Seconds To Mars” nevű alternatív rock banda gitárosa szintén horvát származásúak.
  • A 2Cellos nevű cselló duó az utóbbi néhány évben nemzetközi sikernek örvend néhány híres, modern szám (Smooth Criminal, Smells Like Teen Spirit, Sweet Child o’ Mine) feldolgozásának köszönhetően. Együtt turnéztak Elton Johnnal és készítettek egy jelenetet a Glee című sorozat egyik epizódjába.

Irodalom

Ivo Andric

Andric (1892 – 1975) Boszniában született egy bosnyák-horvát család gyermekeként. A közéleti személyiség, diplomata és író magas rangú beosztásokban tevékenykedett, például Németországban nagykövet volt. Leghíresebb munkáját, Híd a Drinán c. regényét 1945-ben publikálta.

Slavenka Drakulic

Az újságíró és író 1959-ben, Rijekaban született. Számos valós és kitalált könyvet írt a hazájáról és a háborúról: Café Europa, Balkán expressz, A légynek sem ártanának. Napjainkban Svédországban él.

Ivan Gundulic

1589-ben született, Dubrovnikból származik. Leghíresebb munkái közé tartozik A tékozló fiú könnyei c. alkotása és az Oszmán című eposz.

A film világa

Goran Visnjic

Goran Visnjic az egyik leghíresebb horvát a TV és a film világában. A Vészhelyzet c. sorozatban (1999-2008) Dr Luka Kovac, egy horvát orvos alakításávalt vált ismertté. A Dubrovnici Film Fesztiválon 1994 és 2000 között Hamlet szerepével lépett a nézők elé. Ismert filmjei közé tartozik az Elektra (képregény feldolgozás), a Spartacus (tévéfilm) és a Köszöntjük Szarajevóban! c. film. Legutóbbi munkái: A tetovált lány, A jogász és néhány epizód a Pan Am amerikai sorozatban.

Rade Serbedzija

Az 1970-es és ‘80-as évek ismert jugoszláv színésze. Karrierjének kezdetén színművészetet tanult a zágrábi egyetemen. Először az 1990-es években tűnt fel hollywoodi filmekben. Tulajdonképpen egyike azoknak a színészeknek, akik minden fajta filmben váratlanul feltűnnek. Ezekben általában kétes karaktert vagy külföldi (általában Kelet-európai) gazember figurát alakít. Szerepelt többek között a Mission Impassible, Batman: Kezdődik! illetve a Harry Potter és a halál ereklyéi című filmekben. Szintén feltűnt Angelina Jolie által elsőként rendezett filmben. Ezen kívül Serbedzija a Veliki Brijun szigeten lévő Ulysess Színház társalapítója. Az Ulysess Színház színészei minden évben különleges évaddal kápráztatják el a közönséget.

Branko Lustig

Lustig kétszeres Oscar-díjas film producer. A legjobb film kategóriában 1994-ben a Schindler listája, 2001-ben pedig a Gladiátor című filmmel nyerte el a rangos kitüntetést.

Mások

Eric Banadinovic, John Malkovich és Denise Richards szintén híres, horvát származású színészek.

A televíziózás területe

Adrian Chiles

A britt műsorvezető, Adrian Chiles, aki az évek során számos műsorban feltűnt, félig horvát származású, hiszen édesanyja horvát nemzetiségű. Adrian jelenleg az ITV Sport futball mérkőzéseinek fő műsorvezetője.

Más híres horvát származású személyek

  • A Grgich Hills Estate nevű borászatot Milijenko Grgich hozta létre a kaliforniai Napa Valley területén. Grgich Dalmáciában született. Apja szintén szőlővel foglalkozott, így sokat tanult a mesterségről. Az 1950-es években az akkori Jugoszláviába menekült, majd 1968-ban Kaliforniában telepedett le.
  • A Nobilo Új-Zéland legjobb borfajtáinak egyike. A borászatot a Korcula szigetéről származó Nick Nobilo alapította.
  • A Maglite elemlámpák feltalálója, Anthony Maglica 1930-ban született New Yorkban. A család Zlarin szigetére költözött, Anthony itt nőtt fel. 1950-ben visszatért az Államokba, és 1975-ben hozta létre a vállalkozást.
  • George Mateljan Splitben született, de napjainkban az USA területén él. Az ételek híres szakértője számos népszerű szakácskönyv (pl.: A világ legegészségesebb ételei) szerzője.
  • Úgy tartják, hogy a híres velencei kereskedő, Marco Polo (1254 – 1324) Korcula szigetén született, mely akkoriban a Velencei Köztársaság része volt. Bár a születési helye vitás, a feltételezett szülői ház megtekinthető a szigeten.
  • A Tadich Grill 1849-ben nyílt, így San Francisco egyik legrégebbi vendéglátója. John Tadich 1887-ben vásárolta meg, aki a Hvar szigetén lévő Stari Grad településről származik. Az ő nevét viseli a mesés tengeri ételeket felszolgáló étterem.