Primošten

Primošten egy kis félszigeten terül el Sibeniktől déli irányban és Trogir történelmi városától északra. A török fenyegetettség idején és az előtt, Primošten valójában egy szigeten feküdt, egy fahíd kötötte össze a szárazfölddel. Később a híd elveszítette védelmi funkcióját, így elbontották, a helyét feltöltötték és utat építettek a töltésre. Ezáltal az egykori sziget félszigetté változott.

A város napjainkra is megőrizte középkori hangulatát. Megmaradtak a keskeny, sikátorszerű utcák, melyeket a helyiek „kala”-nak neveznek. A szűk utcákat kis kőházak szegélyezik, itt-ott kis kápolnákat is látni. Horvátország 10 leghíresebb strandja közül az egyik itt van Primoštenben. A strandolni vágyók szeretik a Primošten-i strandokat, már csak azért is, mert a környék mikroklímája nagyon kellemes, és védett az északi szelektől.

Nem csak a strandjairól híres a város, hanem szőlőültetvényeiről is, ami érthető, hiszen a XI. század óta foglalkoznak a város lakói szőlőtermesztéssel. Jelenleg az UNESCO részéről elbírálás alatt áll, hogy a Világörökség részévé válnak-e a Primošten-i szőlőskertek. Nem csak a szőlő és a bor jelenti a város egyetlen bevételi forrását, hiszen emellett hasznot hoz az olívatermesztés, a halászat és természetesen a turizmus is.

A városi turisztikai közösség több kirándulást is szervez, így aki szeretne túrázni és felfedezni a környéket, az akár a Primošten-i Bortúrán is részt vehet, amely során megtekinthető a híres bortermelő vidék, a Primošten Burnji, de akár a különlegességnek számító Krapanj-i tengeri szivacs múzeumba is ellátogathatunk!

Szent György templom

Primošten legmagasabb pontján, a domb tetején áll a Szent György plébániatemplom. A templomot 1485-ben építették, körülötte sírkertet létesítettek. A templomot később, 1760-ban felújították.
A plébániatemplomban két igen értékes festményt is megnézhetünk. Az első festmény jellegzetes ikon stílusban van festve, címe “Az Áldott Szűz Mária”. A festményt ezüst díszítésű keretbe foglalták.
A másik mestermű 1719-ből származik, címe “Szűz Mária, Szent Lukáccsal és Szent Györggyel”, a művet Cusi szignálta.
Aki a templomot megcsodálta, nézzen körül a dombtetőről, hiszen csodálatos látvány tárul a szeme elé.

Primošten-ben további vallásos rendeltetésű épületeket is láthatunk.
A város bejáratánál egy kis barokk kápolnát csodálhatunk meg, amely 1790-ben épült.

Strandok és sportolási lehetőségek >>>

Rendezvények és gasztronómia >>>

Primošten történelme >>>