Top 10 üdülési célpont Horvátországban

Rendkívül nehéz összeállítani a legjobb horvát üdülőhelyek listáját, hiszen a rengeteg páratlanul szép terület megnehezíti a választást. A következő lista nem igazán megfelelő abból a szempontból, hogy vannak pontok, ahol két úti cél is szerepel, de mi mindenképp Dubrovnikot tekintjük az első helyezettnek.

1. Dubrovnik

A varázslatos Dubrovnik Horvátország ékköve! Lenyűgöző óvárosa kihagyhatatlan! Néhány nap gyorsan elröpül a város felfedezésével, sétálgatással és a nevezetességek megcsodálásával.

Dubrovnik általában nagyon zsúfolt a nyári hónapokban, különösen a a sétahajók rengeteg utasától, tehát a városlátogatás a kevésbé forgalmas hónapokban tökéletes. Alternatív megoldásként a tömeget elviselve is érdemes a lenyűgöző városban kikapcsolódni.

Dubrovnik

Szálláslehetőségek széles skálájából (a turistaszállóktól, a privát szobákon keresztül az ötcsillagos luxushotelekig) választhatunk. Néhány hotel rendelkezik saját stranddal vagy medencével. Természetesen vannak nyilvános városi strandok is, mint a Banje, ha szeretné összekötni a városnézést egy kis tengerparti pihenéssel.

Rengetek egynapos kirándulási lehetőségek kínálkoznak a közeli szigetekre ( például Lokrum kicsi szigete, az Elafiti-szigetek vagy Mljet) és számos más üdülőhelyre, mint Cavtat. A kalandvágyóbbak kirándulhatnak a szomszédos országokba, Montenegró, illetve Bosznia-Hercegovina területére is.

2. A Plitvicei-tavak

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park egy másik csoda Horvátországon belül. A park tavait összekötő tizenhat vízesés, valamint a növény- és állatvilág egyedülálló élménnyé teszi a látogatást.

Kínálnak szálláslehetőséget közvetlenül a park mellett, illetve a parkon kívül is, így eltölthet néhány napot a különböző ösvények feltárásával. Ha nem szeretné az összes idejét túrázással tölteni, akkor rendelkezésre áll rendszeresen közlekedő busz, illetve a hajózási lehetőség is.

Plitvicei-tavak

Mint Horvátország egyik fő vonzereje, a nyári hónapokban a park rengetek látogatót csábít, de hatalmas méretének köszönhetően sok ember befogadására képes. Azonban nyitva van egész évben, szóval nagyszerű kikapcsolódási lehetőség télen is (arról nem is beszélve, hogy hóval borítva is meseszép). Ezenkívül van egy kicsi sípálya a közelben, mely a tapasztalt síelők számára talán csalódást jelent, de kitűnő kezdők és családosok számára. (Persze a síelés ilyen egyedi környezetben mindig izgalmas).

Plitvice nem esik kimondottan a látogatók számára közismert útra (hiszen Zadar északi részén található, jó pár órányi utazásra Zágráb délnyugati részétől), de mindenképp érdemes a nyaralás részévé tenni.

3. Isztria

Rendben, kicsit csaltunk, hogy az egész régiót neveztük meg, de a rengeteg (könnyű kitalálni, hogy miért) népszerű üdülési hely késztetett minket arra, hogy az egészet egy úti célként jelöljük meg itt. A terület a háború idején is sértetlen maradt, tehát még azokban az időkben is látogatható volt, de csak utána nyílt meg a turisták számára újra.

A terület jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik (beleértve a légi járatokat Pulába és a közeli Olaszországba), így könnyen elérhető. A legtöbb európai autóval érkezik, de közlekednek buszok Olaszországba és a nyári katamarán szolgáltatás is rendelkezésre áll, mely összeköt néhány isztriai kikötőt Velencével, tehát gyors és könnyű kombinálni a két fantasztikus üdülési célpontot.

Rovinj

Porec az egyik legjobb üdülőhely, ezért itt számtalan szálláslehetőség közül választhat, de a személyes kedvencünk az elbűvölő Rovinj, melynek kikötője egyszerűen mesés. Mindkét helyen számos történelmi látnivalót tekinthet meg. Ne felejtse el megtekinteni Pulát sem, hogy láthassa a meglepő módon kitűnő állapotban fennmaradt római amfiteátrumot!

Az Isztria viszonylag felfedezetlen titkai közé tartoznak a csodálatos belső területek, a dombtetőn épült városok és falvak. Ezek közé tartozik Motovun, melynek évenként megrendezett film fesztiválja egyre nagyobb elismerést szerez, és Buzet, mely a minden ősszel megrendezett szarvasgomba fesztiválról híres. Nem felejtkeztünk meg Humról sem, melyet (nem hivatalosan) 22 állandó lakosával a világ legkisebb városának tekintenek.

4. Zágráb

Sokan összekeverik Zágrábot az igen népszerű Prágával, mely igazán nem meglepő. Zágráb tökéletes egy rövid kirándulásra, hiszen számos nevezetességgel, étteremmel, élénk éjszakai élettel és vásárlási lehetőséggel rendelkezik. (Bár itt nem fog jó alkalmi vételekkel találkozni.)

Zágráb kitűnő közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik Európába, tehát könnyen elérhető. Megfelelő akár egy hétvégi kiránduláshoz is. A fővárost Horvátország más területeivel vonat-, busz- és légvonalak kötik össze, szóval kitűnő hely a nyaralás kezdetéhez. Töltsön itt néhány éjszakát, aztán folytassa az útján a part irányába!

Tkalciceva utca, Zágráb

Töltse a napot városnézéssel! Egy kellemes séta során megtekintheti a város felső részén lévő székesegyházat, a Szent Márk templomot, a Kamenita vrata nevű vallási kegyhelyet és a Lotrscak tornyot. Az alsó részen található a fő tér, a Trg bana Jelacica. Fővároshoz illően számos galériát és múzeumot tekinthetnek meg a látogatók, illetve kiállítások és rendezvények zajlanak állandóan.

Ezek után legyen részese a zágrábi kávézó társadalomnak egy csésze kávé – vagy egy frissítő sör – erejéig a számos kávézó egyikében a fő téren vagy a város felső részén található Tkalciceva utcán.

Végezetül miért ne kóstolna bele az éjszakai életbe? Rengeteg bár és klub várja a városban.

Zágrábban a turistaszállóktól az ötcsillagos szállodákig kiváló szálláslehetőségek közül válogathat. Biztosak vagyunk benne, hogy talál a költségvetésének megfelelőt.

5. Hvar városa, Hvar-sziget

Hvar szigetét Horvátország egyik legfelkapottabb szigetének tartják, gyakran olvashatja, hogy hírességek és tehetős emberek nyaralnak itt minden évben, de ne engedje, hogy ez elvegye a kedvét! (Bár ez lehet, hogy néhány nyaraló számára vonzerő.)

Hvar jól ismert nagyszerű időjárásáról, hiszen egész Horvátországban itt a legmagasabb az évi napsütéses órák száma. A sziget szintén híres a levendula termesztéséről, mely a festői környezet szerves része. Pihenése közben élvezheti a remek idő és a gyönyörű, illatos környezet mámorító kombinációját.

Hvar

Számos elegáns hotelben megszállhat, a mohó városnézőknek azonban nem túl csábító, hogy Hvar városa nem túl sok nevezetességgel büszkélkedhet. Az elragadó kikötő igen kellemes hely, ahol jacht nézegetéssel ütheti el az időt kora este.

Néhány strand közel van a városhoz, de azt ajánljuk, hogy a közeli kis szigetcsoport, a Pakleni szigetek egyikére menjen piheni.(A helyi hajók odaviszik Önt.)

6. A Makarska riviéra

A Makarska riviéra ideális hely azoknak a családoknak, akik nyugodt, pihentető nyaralásra vágynak. Számos méretben különböző üdülőhely található a riviérán. Gyakran találkozhat kisgyermekes családokkal itt, mely a kedvező áru hoteleknek, kellemes, helyi szolgáltatásoknak (nincsenek éjszakai klubok!) és a gyönyörű, kavicsos tengerpartnak köszönhető.

Ha a tengerparton szeretné tölteni a nyaralását, akkor a riviéra kitűnő választás, azonban itt nincs olyan sok látogatható nevezetesség. A legnagyobb üdülőhely maga Makarska, de a kisebb és nyugodtabb Brela és a közkedvelt Baska Voda nevű területeket is érdemes fontolóra venni.

Brela

Makarska körülbelül 1 óra és 15 percnyi távolságra van Splittől, tehát könnyű ide és a közeli üdülőhelyekre eljutni. Komp közlekedik Brac szigetére azok számára, akik egy-két napig valami mást szeretnének kipróbálni.

Végül muszáj megemlítenünk a riviéra mögött magasodó Biokovo-hegyet, mely ideális a kalandvágyóknak, hiszen számos túrázási lehetőség közül választhatnak. Azoknak, akik ennél egy kicsit könnyebbet szeretnének, de szintén szeretik a kilátást (tiszta időben Olaszország is látható), majdnem a tetőig egy út vezet fel.

7. Brac-sziget

Az egy leghíresebb kép Brac szigetéről, sőt Horvátországról, a Zlatni Rat strandról készült fotók. A strand fehér homokos, fenyőfák találhatók mellette, és kis mértékben folyamatosan változtatja az alakját tengerjárás és a szél miatt. Nyáron nagyon népszerű hely a Brac sziget többi üdülőhelyével együtt, hiszen Horvátország egyik leggyönyörűbb szigete, és közel van Splithez (ez a legközelebbi nagy sziget).

Zlatni Rat strand, Brac-sziget

Fő üdülőhelyei közé tartozik Bol, Supetar és Milna. Mint a Makarsak riviéra, a Brac sziget is népszerű az olyan családok körében, akik nyugodt, tengerparti nyaralásra vágynak. Ezt bizonyítja, hogy az összes fontosabb város szálláslehetőségek széles skáláját kínálja a látogatóknak. A nevezetességek és a kultúra nem kapnak nagy hangsúlyt, hiszen nincs sok felfedezésre váró látnivaló. Bár felmehet a Vidova gora csúcsára, mely 780 méter magas. Mesés kilátás fog Ön elé tárulni!

Naponta indulnak kompok Splitből Milna, Bol és Supetar irányába.

8. Korcula városa, Korcula-sziget

Korcula városát gyakran mini Dubrovnikként írják le (mely igen nagy vonzerő), de önmagában is lenyűgöző terület. Óvárosa kicsi (egy rövid séta során körbesétálhatja az egészet), de számtalan látnivalóval kápráztatja el.

Korcula

Rengeteg strand található közel a városhoz, sokak Korcula szigetének öbleit és medencéit a nyaralás kötelező látnivalóiként írják le.

A várost a szárazfölddel kompok kötik össze ( kompok a közeli Domince területéről Orebic irányába indulnak a Peljesac-félszigeten), tehát viszonylag könnyű Dalmácia ezen részét felfedezni. Júliusban és Augusztusban katamaránok biztosítanak közlekedési összeköttetést Mljet és Dubrovnik csodálatos szigetével, így összehasonlíthatja a mini Dubrovnikot velük.

9. Vis-sziget

A nagyobb szigetek közül a legnyugatibb Vis szigete, mely különbözik a szomszédaitól. Történelme teszi igazán érdekessé, hiszen az egykori Jugoszlávia idejében haditengerészeti támaszpontként használták, 1989-ig teljesen elzárt volt a külföldiek számára. A sziget ezért más horvát területtől eltérően fejlesztette turizmusát. Ez a hely ízelítőt kínál Horvátországból és a szigeti életből anélkül, hogy el kéne viselnie a tömeget.

Gyönyörködhet néhány látnivalóban Vis városa és Komiza területén, mely a sziget egy másik nagyobb települése. Mindkét helyen ajánlanak néhány szálláslehetőséget, így egyik sem lesz túl zsúfolt. Ha saját autóval utazik (robogót is bérelhet) felfedezheti az egész szigetet, csak induljon el egy úton, és figyelje, hogy merre viszi!

Az egyik legismertebb látnivaló a környéken a gyönyörű Kék-barlang a közeli Bisevo nevű lakatlan szigeten. A lenyűgöző kék megvilágítása annak köszönhető, hogy a fénysugarak, melyek egy víz alatti nyílásból érkeznek, alulról hatolnak át a vizen. Vis és Komiza területéről is szerveznek ide hajókirándulásokat.

Kék-barlang, Bisevo-sziget

Splitből közvetlen komp közlekedik Vis irányába, tehát könnyen elérhető. Hvar szomszédságában lévő szigetek mentén is van egy útvonal (megáll Hvar városánál, mely ötödik a listánkon), ha fel szeretne fedezni néhány közeli szigetet.

10. Az Elafit-szigetek

Tényleg nem akartunk csalni, de a top 10 horvát úti cél között mindenképp szerepelnie kellett a szigetcsoport Kolocep, Lopud és Sipan nevű nagyobb, lakott szigetének. A három Dubrovnik közelében lévő kis sziget csodálatosan békés, hiszen a többségén nem közlekednek autók, illetve a településeken élők száma valójában csupán néhány száz. A nyugalomhoz az is hozzájárul, hogy a turizmus alig érinti őket, bár minden szigeten van legalább egy hotel és néhány bérelhető magánszállás azért, hogy lehet lehetősége választani.

Ne tervezzen túl sok kirándulást, mert nem fog számtalan nevezetességet találni a szigetek területén, sőt még a városnézésben sem fog elfáradni!

Lopud

Ha Dubrovnikban vagy a környékén jár, akkor az Elafit-szigetek tökéletes úti célok ahhoz, hogy egy kicsit mindentől eltávolodjon, hiszen ellensúlyozzák az előbb említett turistáktól hemzsegő várost.

Sipan a legnagyobb a három sziget közül, de valójában ez a legkevésbé fejlett. (Ez néhány utazónak csábító lehet.)

Mindhárom sziget könnyel elérhető komppal Dubrovnikból.