Aktív nyaralás Horvátországban

Egy kicsit “többet” szeretne nyaralása során?! Horvátország remek választás, hiszen széles skálájú aktív nyaralást kínál, mely az üdülés kiváló, de egy kicsit más formája. A különböző sportokban való részvétellel új kihívásokat vállalhat. Az Ön döntése, hogy mennyire akar aktív lenni!

Séta, túrázás és sziklamászás

Horvátország tökéletes a séta szerelmeséinek, hiszen számos érdekes gyalogút vezet keresztül az országon. Minden bizonnyal a leggyönyörűbb tájakkal a Plitvicei-tavak Nemzeti Park, a Krka és a Paklenica Nemzeti Park, – utóbbi népszerű sziklamászó hely – illetve a Brijuni és a Mljet sziget területén találkozik.

Azok számára, akik egy kicsit megerőltetőbbet – vagyis túrázni – szeretnének, a Makarska fölötti Biokovo-hegy és az Észak-Dalmáciában lévő Velebit-hegység a megfelelő hely.

Kerékpározás

Egy brit cég, a 2 Whel Treks kerékpáros üdülést szervez az Isztrián, Dél-Dalmáciában és a Makarska riviérán. Egy hajó fedélzetén biztosítanak szállást. Miután a reggelt kerékpározással töltötte, dönthet, hogy a délutánt ismét sporttal vagy esetleg hajókázással tölti. Remekül hangzik!

Tenisz

Ki felejthetné el Goran Ivanisevic diadalát a 2001-es wimbledoni teniszbajnokságon? Ha szeretné legalább egy kicsit utánozni az ő sikerét, miért nem megy tenisz táborba Horvátországba? Sajnos nem Gorantól fog tanulni, de a part mentén számos helyen találhat jó edzőket és iskolákat.

Egy ilyen hely a Tennis Camp Umag, mely ugyanazon a területen található, ahol az ATP tenisz torna minden nyáron. Sokan nem szervezik meg a teljes programot, így előfordulhat, hogy az utazását Önnek kell elintéznie.

Síelés

Az évek során sokan érdeklődtek a síelésről Horvátországban, melyre kétség kívül az alpesisíző Janica Kostelic és testvére, Ivica fantasztikus eredményei sarkallták őket. (Janica három arany- és egy ezüstérmet nyert a 2002. évi téli olimpiai játékokon Salt Lake Cityben, és további egy arany- és egy ezüstérmet a torinói játékokon 2006-ban. Ivica egy ezüstérmet nyert 2006-ban, és két ezüstérmet a 2010-es vancouveri téli olimpián.) Sajnos csalódást kell okoznunk, hiszen a horvátországi síelési lehetőségek nem versenyezhetnek a közeli Szlovénia, Ausztria és Olaszország pályáival. (Még a horvát síelők is Ausztriában edzenek!)

Nem igazán javasoljuk, hogy Horvátországba menjen síelni. Ha a síszezon alatt az országban van, és van kedve csúszni egyet a pályákon, akkor menjen az olimpiai központnak otthont adó Bjelolasica nevű üdülőhelyre. A Zágrábtól északra lévő Sljeme-hegyi sípálya szintén népszerű.

A Sljeme-hegy ad otthont minden évben a sí világkupa-sorozat Hókirálynő címért megrendezett versenynek, melyen férfi és nő síelők egyaránt részt vehetnek. Ha januárban Zágrábban jár, látogasson el erre az izgalmas és egyedi eseményre.

Búvárkodás

A búvárkodás nagyon népszerű, amikor a tenger nyugodt és gyönyörűen tiszta. Az Adriai-tengerben található néhány ősi görög és római lehet. Részt vehet búvártanfolyamokon, de ha tapasztalt búvár, és nincs semmilyen tanfolyamra szüksége, akkor is szüksége van merülési engedélyre. Ezen kívül tiszteletben kell tartani a merülőhelyekre vonatkozó korlátozásokat.

Krikett

Persze a krikett nem az a sport, melyről egyből Horvátország jut eszünkbe, azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az országban. Pontosabban Vis szigetén vehet részt egy 5, 7 vagy 9 napos krikett “túrán”, mely során horvát ellenfelekkel (beleértve a Vis CC nevű klubot is) játszhat.

Kiteboarding

A kiteboarding világszerte népszerű sport, melyet Bolban, Brac szigetén is élvezhet. Ez egy olyan vizi sport, mely során a sportoló az ernyőjét használva a szél segítségével egy kicsi szörfdeszkán vagy a wakeboardhoz hasonló kiteboardon halad előre a vízen. A kiteboardot általában a freesyle vagy wake-style elemek jellemzik, míg a kitesurfing inkább “hullám lovaglásra” orientálódott.

A horvát Žuti mačak (magyarul: Sárga macska) kiteboarding központ, már több, mint 10 éve működik. A tengerpart egyik legcsodálatosabb helyén található, közel Brac szigetén lévő Zlatni Rat strandhoz, ahol az időjárási körülmények megfelelőek, hiszen egész nyáron folyamatosan fúj a szél. Itt található egy olyan terület, melyet kizárólag kiteboardozásra használnak. A központ képzett alkalmazottakkal és tapasztalt személyzettel dolgozik. A társaság 3 és 5 napos tanfolyamokat tart különböző szinten álló, eltérő szükségletek igénylő és előnnyel rendelkező diákok számára.