A horvát posta

A horvát postát a Hrvatska Posta nevű vállalat üzemelteti. A hivatalok megtalálhatóak minden faluban, illetve kis és nagy városban. Szolgáltatásai az egész ország területén korrektnek mondhatóak. A posta részletes weblapján kikeresheti a postaköltséget és a szállítási időt (akár angol nyelven) is.

Ha valamit haza akar küldeni, kérjen bélyeget, mely horvátul “marke” (vagy “marka”, ha csak 1 bélyeget szeretne). Az országban az összes létező boltban és újságárus bódéban árulnak bélyeget. Tehát egyszerűen csak kérjen a pult mögött álló személytől “marke”-t vagy “postanske marke”-t, és ő a szokásos bélyeget fogja Önnek adni, mellyel kisebb tételeket (leveleket, képeslapokat) küldhet külföldre. Választhatja azt a lehetőséget is, hogy csupán megmutatja a levelezőlapot, és talán megértik, hogy mit szeretne. A képeslap vásárlás során sok esetben a boltos az előtt megkérdezi, hogy szeretne-e bélyeget, mielőtt Önnek lehetősége lenne rá.

A Hrvatska Posta színeivel összhangban az egész ország területén sárgák a postaládák. Általában falakra erősítik, és nem külön áll, mint az Egyesült Királyságban. Nehéz őket nem észrevenni! A csomagfeladás egy másik lehetőség az, ha beugrik a legközelebbi hivatalba, és feladja, amit szeretne.

A szállásán (legyen az hotel vagy apartman) kérdezze meg, hogy hol van a legközelebbi posta, ha nem talál egyet sem. Alternatív megoldásként megkérheti őket, hogy adják fel Ön helyett.

Horvát bélyegek

A forgalomba hozott bélyegek általában igen díszesek. Ha egy különlegesebb darabot szeretne vagy ha esetleg Ön gyűjtő, akkor keresse a Hrvatska Posta által megjelentetett különkiadású bélyegeket.

A Hrvatska Posta a 20. évfordulóját ünnepelve azzal rukkolt elő, hogy egyedülálló QR-kódú bélyegeket ad ki, melyek leolvasásával információkat tudhatunk meg a csomagról: segítségével megtudhatjuk a feladás pontos idejét és a szállítás útvonalát.