Pénzváltás és a horvát valuta

Az itt leírtak információkat biztosítanak az látogatóknak a horvát valutáról. Részletesen írunk a kunáról, valamint arról, hogy hogyan juthat hozzá nyaralása előtt és folyamán.

A horvát kuna

A horvát valuta a kuna (és nem az euró), váltópénze a lipa (1 kuna=100 lipa). A kuna szó nyestet jelent. A nyestbőrt évszázadokkal ezelőtt fizetőeszközként használták, tehát innen ered a pénznem elnevezése. A lipa jelentése hárs (a kapcsolatot sajnos nem ismerjük). Amikor árként szerepel, a rövidítése Kn.

A valutát 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 és 1000 kuna értékű bankjegy és 1, 5 és 25 kuna értékű érme formájában használják. Váltópénze a szintén érmékből álló 1, 2, 5, 10, 20, és 50 lipa.

A 200 Kn elején egy horvát politikus, a Horvát Parasztpárt alapítója (XX. század eleje), Stjepan Radic szerepel . A hátulján egy Osijek közponjában lévő épület látható, mely 1726-ból származik.

Sokak szerint a kuna túlértékelt, de stabil valuta.

Valutaváltás a nyaralást megelőzően

Magyarországon bankokban és pénzváltó irodákban lehetséges a kuna vásárlás. 1 kuna körülbelül 40 forint.

Bankautomata

Abban az esetben, ha nem látta szükségesnek a pénzváltást az utazást megelőzően, mely tökéletes érthető, az első tanácsunk az, hogy vigyen magával bankkártyát. Ezzel elkerülheti, hogy sok készpénzzel kelljen utaznia. A bankautomaták minden üdülőhelyen, illetve városban rendelkezésére állnak bankokban, bevásárlóközpontokban, repülőtereken és számos más helyen.

Amint behelyezte a külföldi kártyáját, az automata valószínűleg felkínálja a nyelvválasztás lehetőségét, tehát nincs szükség arra, hogy horvát menüpontokon navigáljon keresztül. Az árfolyam általában kedvező, azonban egy kis összegű szolgálati díjat fizetnie kell, melynek összege a bankjától függ, tehát érdemes ezt ellenőrizni az utazás előtt. Ezen felül a helyi bankok is felszámolnak üzemeltetési díjat.

Ha külföldre utazik, keressen egy bankot a saját országában, mely biztosít Önnek egy olyan bankkártyát, mely egyáltalán nem vagy csak nagyon alacsony díjakat von magára, amikor külföldön használja.

Elfogadják az eurót Horvátországban?

Egyes dolgokért (mint például a magánszállás, taxi, néhány kisebb étterem) fizethet euróval. Vegye figyelemben, hogy ez egy teljes mértékben nem hivatalos alap. Az euró nem hivatalos valuta és sem az üzletek sem a magánszemélyek nem kötelesek ezt a fizetési formát elfogadni. (Néhány üzlet, különösen a családi kézben lévők és a kisvállalkozások fogadják el boldogan az eurót. Ez azokra az időkre vezethető vissza, amikor Jugoszláviában az emberek szívesebben voltak német márka tulajdonosai, mint az instabil jugoszláv dénáré.)

Miért tesznek akkor euróban értendő árajánlatot?

Néhány szálláson, étteremben és egyéb helyen az árak euróban értendőek. Ez pusztán azért van, mert nagyon sok látogató olyan országból érkezik, ahol eurót használnak. A tulajdonosok ezzel az ármeghatározással akarnak segíteni nekik.

Mikor lesz Horvátország hivatalos fizetőeszköze az euró?

Bár Horvátország 2013. július 1-én csatlakozott az Európai Unióhoz, nincs konkrét terv az euró hivatalos valutává emelésére. így a válasz: ki tudja?!

A magunkkal vitt és a Horvátországban váltott pénz

Ha az üdülni vágyók magukkal szeretnék vinni az “otthoni” valutát ( legyen forint, euró, brit font vagy akár amerikai dollár), és Horvátországban beváltani, akkor sem ütköznek problémába. Valamennyi könnyen beváltható kunára, és a pénzváltó irodák természetesen más pénznemekkel is dolgoznak.

Ha az Ön által használt pénznem más, mint a fent említettek, és biztonságos pénzváltást szeretne, akkor az a legjobb, ha eurót visz magával Horvátországba.

A hotelek árfolyamai általában nem túl kedvezőek, szóval próbálja meg elkerülni az ott történő pénzváltást. Szerencsésebb, ha egy bankban vagy a városokban elszórtan megtalálható pénzváltó egyikében vált.