Crikvenica

Horvátország második legrégebbi üdülővárosa Opatija után Crikvenica. Ez a hely nem csak gyógyturizmusáról híres, hanem arról is, hogy az Adria egyik legnaposabb területe. A kisgyermekes családok számára is ideális nyaralóhely, mivel több strandrészen is sekély a víz, így a kicsik is nyugodtan lubickolhatnak. Crikvenica-ban egy különleges látnivaló is található, egy akvárium, ahol több mint száz adriai halfajt és ötven trópusi halfélét tekinthetünk meg.

Strandok és sportolási lehetőségek >>>

Akvárium

Crikvenica egyik legismertebb nevezetessége a városközpontban tekinthető meg, ez az akvárium. Az akvárium területén huszonnégy nagy medencében, számos halfajta él, melyek közül 100 adriai illetve mediterrán halfaj, míg 50 faj a trópusi meleg tengerek lakója. Az akváriumok mikroklímája a halfajok élőhelyéhez hasonló.

Az akvárium építésekor és az üzemeltetése során is számos szakember működött/működik közre, mint például akvaristák, tengerbiológusok, vegyészek, búvárok és nem utolsó sorban ichthyológusok (halszakértők). A sok-sok halfaj között ritkán látható fajokat is megismerhetünk, mint például a tengeri macskahal, cápák, murénák, polipok, homárok vagy csikóhalak. Az akváriumban különböző emléktárgyakat is vásárolhatunk.

Pálos rendi kolostor

Nyaralásunk alatt ne felejtsük el megtekinteni a pálos rendi kolostort és mellette a Szűz Mária Mennybemenetele templomot sem, melyek a város keleti részén, a tengerpart és a Dubračina patak közt található.

A XV. században építették a pálos rendi szerzetesek a napjainkban szállodaként (a négy csillagos Hotel Therapia) működő, átalakított kolostort.

Kotor

Crikvenica-hoz közel található egy falucska, Kotor. Ez a település számos ásatás színhelye volt, itt, a régészeti feltárások során számos régi épület maradványait tárták fel. Kotorban nem csak az ásatás helyszíneit tekinthetik meg az érdeklődők, hanem néhány jó állapotban fennmaradt középkori házat és egy romos állapotú templomot is megnézhetünk. Kotor napjainkra elnéptelenedett, ezt leginkább az 1776-os tűzvésznek köszönheti, lakói a tengerparti településekre költöztek át.

Gasztronómia

Az itt töltött idő alatt érdemes megkóstolni a roston sült halat és a különlegességnek számító “brudet”-et, amely egy nagyon finom ízű halragú. Crikvenica-ban nem csak a mediterrán ételek kedvelői érezhetik jól magukat, hiszen akár vadhúsokat is választhatunk vacsorára, amelyek mellé mindenképpen érdemes megkóstolni a helyi borokat.

Rendezvények

A nyaralás alatt itt még éjszaka sem lehet unatkozni, hiszen ilyenkor a kávézók teraszán kellemes zenét hallgatva finom koktélokat iszogathatunk. A táncra és pörgésre vágyók a helyi klubokba is ellátogathatnak, ahol hajnalig tart a mulatság. A nyár során számos kulturális eseményt rendeznek a városban, amelyek alatt a helyi kultúrát és a hagyományokat is megismerhetjük. Itt akár koncerteket is meghallgathatunk vagy divatbemutatókat is megtekinthetünk, így itt mindenki talál neki tetsző programot.

Crikvenica történelme >>>