Horvát receptek

A horvát ételek általában egyszerű paraszti ételek, melyeket könnyű elkészíteni, mégis nagyon finomak. A tengerparton az olasz hatás uralkodik, az Észak-horvátországi fogások pedig a Közép-európaiakra hasonlítanak. Itt olvashat néhány jellegzetes receptet közülük. Kérjük vegye figyelembe, hogy néhány recept leegyszerűsített a gyors főzés érdekében, illetve azt, hogy Horvátországban az emberek nem használnának konzerv vagy előregyártott alapanyagokat.

Gyors babragu (4 személyre)

Hozzávalók:

  • 2 doboz Cannellini fehér bab
  • 2-3 evőkanál kukorica olaj
  • 2 csésze apróra vágott paradicsom, vagy 1 konzerv paradicsom
  • 5 szeletelt mogyoróhagyma ( vagy szeletelt vöröshagyma)
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • egy kevés petrezselyem
  • fél kiló főtt vagy füstölt csípős kolbász (chorizo vagy kabanos jó lesz)

Forrósítsunk olajat egy serpenyőben. Adjuk hozzá a felvágott zöldségeket, és pirítsuk, míg az állaguk puha nem lesz. Vegyünk egy edényt, öntsük bele a babot és a zöldséget, valamint adjuk hozzá a kolbászt is. Főzzük őket további 20 percig alacsony lángon, vagy a sütőben süssük 30 percig 180 ºC-on. Ez a fogás még ízletesebb a következő napon felmelegítve.

Gombaleves hajdinával

Hozzávalók:

  • 150 g friss gomba vagy 200 g szárított gomba
  • 50 g hajdina
  • 4 evőkanál olaj
  • 40 g vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • babérlevél
  • 1 evőkanál vegeta
  • 50 ml tejföl
  • ecet
  • petrezselyem
  • só és bors

Vágjuk apróra a vöröshagymát és a fokhagymát, szeleteljük fel a gombát, és mossuk meg a hajdinát. Forrósítsuk fel az olajat, és enyhén pirítsuk meg a vöröshagymát. Adjuk hozzá a gombát és a fokhagymát, és folytassuk a pirítást. Adjuk hozzá a sót, a vegetát, a hajdinát és a babérlevelet, ezután pedig fedjük le vízzel. Pároljuk óvatosan, majd épp mielőtt teljesen megfőtt, ízesítsük bors, liszttel kevert tejföl, apróra vágott petrezselyem és ecet hozzáadásával.

Olasz minestrone ( 4 személyre)

Itt a népszerű olasz paraszt leves receptjének isztriai változatát olvashatja.

Hozzávalók:

  • 300 g füstölt sertéstarja
  • 100 g friss bab
  • 100 g friss fiatal csemegekukorica
  • 60 g kagylótészta
  • 2 közepes méretű paradicsom
  • 1 nagy vöröshagyma
  • bors
  • babérlevél
  • 2 evőkanál ecet
  • só ízlés szerint

Tegyük a babot és a tarját egy vízzel teli edénybe. Másfél óra múlva, amikor a bab már majdnem kész, adjuk hozzá a friss csemegekukoricát (a konzerv is jó), a felkockázott paradicsomot, a borsot, a babérlevelet és a vöröshagymát, melyet olajban lassan barnára pirítottunk. Keverjük őket össze. 10 perccel felszolgálás előtt adjuk hozzá a tésztát, és fejezzük be a főzést alacsony lángon.

Rakott burgonya kolbásszal

Hozzávalók:

  • 700 g (4 nagy) burgonya
  • 250 g csípős kolbász (lehetőleg füstölt)
  • 50 g füstölt vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vegeta
  • babérlevél
  • petrezselyem
  • só és bors
  • édes pirospaprika
  • liszt
  • 1 liter víz

Hámozzuk meg, és kockázzuk fel a burgonyát, szeleteljük fel a szalonnát és a kolbászt, vágjuk apróra a vöröshagymát, a fokhagymát és a petrezselymet. Forrósítsunk fel egy kevés növényi olajat, és pirítsuk meg a szalonnát, a vöröshagymát és a kolbászt. Szórjuk meg pirospaprikával, adjuk hozzá a burgonyát, és ízesítsük vegetával, babérlevéllel, sóval és borssal. Szórjuk meg liszttel, alaposan keverjük össze, és öntsünk hozzá a szükséges mennyiségű vizet. Forraljuk óvatosan, míg a burgonya megpuhul. Adjunk hozzá petrezselymet, fokhagymát és igény szerint 200 ml tejfölt. Forraljuk egy rövid ideig, majd tálaljuk fel.

Friss szardínia vagy szardella

A friss szardínia vagy szardella nagyon népszerű Horvátországban. Ezt a könnyű ebédet általában egy szelet kenyérrel és egy pohár vörösborral fogyasztják.

Hozzávalók:

  • 500 g szardínia vagy szardella
  • étolaj
  • liszt

Hideg víz alatt mossuk meg a halat. Forgassuk meg a lisztben, és süssük az olajban addig, míg ropogós nem lesz. Fektessük egy papírtörlőre, hogy megszabaduljunk a felesleges olajtól. Egy szelet citrommal felszolgálhatjuk akár hidegen is.

Dráva-menti csülök

Hozzávalók:

  • 2 fél csülök (1 kg/db)
  • 100 ml olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marhahúsleves-kocka
  • 1 teáskanál liszt
  • 100 ml fehérbor
  • 1 evőkanál vegeta
  • só és bors

Mossuk meg a két fél csülköt. A már száraz húsokat dörzsöljük be só, bors és vegeta keverékével. Szórjuk meg frissen őrölt borssal, és hagyjuk legalább egy órát állni sütés előtt. Vágjuk apróra a vöröshagymát és a fokhagymát. Helyezzük a húst egy tepsibe, és kenjük be forró olajjal. Tegyük a húst 200ºC-ra előmelegített sütőbe, és süssük körülbelül 2-2,5 órát a hús méretétől függően. Időnként fordítsuk meg, öntözzük meg a saját zsírjával, és adjunk hozzá forró vizet azért, hogy a sült ne száradjon ki. Amikor félig kész, adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát. Épp mielőtt kész lenne, öntsük a marhahúslevest a hús tetejére. Mikor elkészült, helyezzük a csülök darabokat egy felmelegített tálra. Kavarjuk a lisztet a hús szaftjához, rövid ideig forraljuk, adjuk hozzá a bort, és ismét forraljuk egy keveset, végül a szűrt szaftot öntsük a hús tetejére. Szolgáljuk fel főtt burgonyával, savanyú káposztával vagy fehérrépával egy pohár vörösbor kíséretében. Erre az ízre sokáig emlékezni fog!

Burek

A burek török eredetű, de nagyon népszerű Horvátországban. Ezt a szintén könnyű ételt az emberek útközben vásárolnak. Itt egy sajtos változat receptjét olvashatja.

Hozzávalók a tésztához:

  • filo tészta

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 150 g sovány marhahús
  • 150 g vöröshagyma
  • só és bors
  • 40 g olaj

Süssük meg az apróra vágott vöröshagymát és a darált húst az olajban. Adjunk hozzá sót és borsot. Zsírozzunk ki egy kerek tepsit és tegyünk bele egy réteg tésztát. Ezt kövesse egy vékony réteg töltelék, majd ismét tészta, melynek muszáj megfelelő olajos bevonattal rendelkeznie. Helyezzünk rá egy újabb töltelék, illetve tészta réteget. Amikor már öt vagy hat rétegű a burek, fedjük le tésztával, és süssük 200ºC fél órát. Végül negyedeljük fel, és tálaljuk.

Dalmát tőkehal (négy személyre)

Hozzávalók:

  • 400 g tőkehal
  • 2 dl olivaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem, só, bors

Áztassuk a szárított tőkehalat meleg vízben. Fél óra múlva vegyük ki a vízből, klopfoljuk ki, hogy egy kissé puhább legyen. Tegyük vissza a vízbe éjszakára mielőtt újra kiklopfolnánk, hogy még puhább legyen. Kaparjuk le a pikkelyét, és öblítsük le a csap alatt. Főzzük puhára, majd hűtsük le, szedjük ki a csontjait, és vágjuk fel. Ízesítsük só, bors, aprított petrezselyem, valamint fokhagyma hozzáadásával, és öntsünk hozzá egy keveset a léből, amelyben főtt. Jól keverjük össze a hozzávalókat. Tálaljuk polentával/puliszkával, főtt vagy tört burgonyával.

Kilenc rétegű pite (egyes régiókban “Bregovska pita” vagy “gibanica devet vrsti” néven ismert)

Hozzávalók:

  • 300 g vékony réteslap
  • 300 g cukor
  • 150 g héj nélküli dió
  • 150 g mazsola
  • 150 g mák
  • 300 g alma
  • 200 g vaj
  • 400 ml tejföl
  • 2 tojás
  • fahéj

Készítsünk elő egy 20×40-es tepsit. Daráljuk le a diót és a mákot. Mossuk meg a mazsolát, és áztassuk rumban. Olvasszuk meg a vajat. Hámozzuk meg, és reszeljük le az almát. Verjük fel a tojásokat. Helyezzük két lap tésztát a kivajazott tepsibe, locsoljuk meg vajjal, szórjuk rá a darált dió felét, cukrot és fahéjat, majd egy halom tejfölt. Második réteg: 2 lap tésztára locsoljunk vajat, majd tegyük rá a reszelt alma felét, cukrot, fahéjat és tejfölt. Harmadik réteg: réteslapok, vaj, a mazsola fele, cukor, fahéj, tejföl. Negyedik réteg: réteslapok, vaj, a darált mák fele, cukor, fahéj, tejföl. Ismételjük meg ezt a négy rétegből álló sorozatot. Az utolsó réteget, mely darált mákot tartalmaz, fedjük le 2 réteslappal. Ezt követően keverjük össze a felvert tojást a maradék tejföllel, és öntsük a tészta tetejére. Egy villával néhány helyen szúrjuk meg a pitét, és süssük körülbelül 50-60 percig 200ºC-on.

Diós kalács (Orehnjaca vagy Orehova Potica Szlovéniában)

Hozzávalók a tésztához:

  • 450 g fehér kenyér liszt
  • 55 g finom kristálycukor
  • 2 csomag könnyen összedolgozható élesztő
  • fél teáskanál só
  • 2 felvert tojás
  • 30 g olvasztott vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 140 g apróra vágott vagy őrölt dió
  • 85 g sótlan puha vaj
  • 85 g puha barna cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • a befejezéshez:
  • tej
  • 55 g porcukor

Keverjük össze a hozzávalókat, és dagasszuk meg a tésztát. Fedjük le, és hagyjuk addig kelni, míg kétszer akkora nem lesz. Ez körülbelül két óráig tart. Ezután könnyedén gyúrjuk át. Osszuk két egyenlő részre a tésztát, majd nyújtsuk őket két kb. 30 centiméter hosszú és 20 centiméter széles téglalapra. Keverjük össze a töltelék hozzávalóit is, és kenjük el a két tésztán. Tekerjük fel a lehető legszorosabban. Helyezzük őket közvetlenül egymás mellé egy kizsírozott tepsiben. Fedjük le és hagyjuk kelni körülbelül 40 percig. 200ºC-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megemelkedik és aranybarnára sül a kalács. Ha a tetejét megkopogtatva üreges hangot hallunk, akkor biztosan kész. Vegyük ki, a forró tészta tetejét kenjük meg tejjel, és szórjunk rá porcukrot.

Csokoládétorta

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 70 g darált hámozatlan mandula
  • 140 g porcukor
  • 100 g reszelt csokoládé
  • 50 g finom rummal átitatott zsemlemorzsa
  • egy fél citrom leve és reszelt héja
  • vaj és liszt

Állítsuk a sütőt 190ºC-ra. Vajazzunk ki és lisztezzünk meg egy 23 vagy 25 centiméteres, csatos tortaformát. Válasszuk szét a tojásfehérjét és tojássárgáját. Cukrot és citromlevet hozzáadva verjük fel sűrűre és krémesre a tojássárgáját. Verjük fel a tojásfehérjét is, míg kemény nem lesz, és keverjük a tojássárgájához. Dolgozzuk bele a reszelt csokoládét, a mandulát, a zsemlemorzsát felváltva, utolsóként pedig a reszelt citromhéjat. Süssük 50-60 percig. Hagyjuk egy picit hűlni, mielőtt kivennénk a formából. Helyezzük egy tortaállványra, és hagyjuk teljesen kihűlni fogyasztás előtt.

Feketecseresznye torta

Hozzávalók:

  • 140 g csokoládé
  • 140 g liszt
  • 140 g vaj
  • 140 g porcukor vagy kristálycukor
  • 4 tojás
  • feketecseresznye
  • vaj és liszt

Állítsuk a sütőt 180ºC. Törjük apró darabokra a csokoládét, és olvasszuk meg. Vajazzunk meg és lisztezzünk ki egy négyszögletes tortaformát. Keverjük könnyű és puha krémmé a vajat és a cukrot. Válasszuk szét a tojásfehérjét a tojássárgáját, és verjük fel a fehérjét. A sárgáját keverjük bele a vajas keverékbe. Adjunk hozzá olvasztott csokoládét, amint némileg kihűlt, illetve keverjük bele a lisztet és a tojásfehérjét felváltva. Öntsük a keveréket a tortaformába, a tetejét díszítsük cseresznyével anélkül, hogy lenyomkodnánk őket, mivel maguktól le fognak süllyedni. (Kimagozhatja, vagy egészben hagyhatja a cseresznyét attól függően, hogy mit szeretne.) Süssük 40-45 percig. Hagyjuk a formában kihűlni, és csak akkor szeleteljük fel, ha már hideg.