Strandok Horvátországban

Horvátország tengerpartja több, mint 1000 km hosszú, ezért nem meglepő, hogy rengeteg stranddal várja a látogatókat. Az ország egyik csodálatos tulajdonsága az, hogy a part minden szakasza alkalmas fürdésre, úszásra és pihenésre függetlenül attól, hogy milyen kicsi területről beszélünk. Szépségük gyakran a környezetben rejlik, hiszen árnyékot biztosító fák ölelik őket körül, festői szépségű kikötők találhatók a közelükben, illetve lenyűgöző kilátást biztosítanak.

Az egyik fő dolog, melyre szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a horvát strandok túlnyomó többsége kavicsos. Van néhány homokos partszakasz, de ezek messze vannak egymástól, és a főszezonban gyakran zsúfoltak, mert sok látogató ragaszkodik hozzájuk.

Természetesen a kavicsos strandok nem rosszabbak a homokkal borítottaknál. A homok hiánya miatt sokkal tisztább a víz, mely jelentősen hozzájárul az Adria szépségéhez. Azt tanácsoljuk, hogy ezeken a területeken viseljen papucsot, illetve vásároljon vagy hozzon magával vizicipőt, mert szüksége lehet rá. Ez az utóbbi tipp különösen hasznos a gyerekeknek, hiszen ők nehezebben járnak a kavicson. Ha egy kicsit kalandvágyóbb, a vizicipő biztosan sok esetben segítségére lesz (például akkor, amikor egy sziklás tengeröbölben véletlenül megbotlik).

A “régi szép időkben” a hotelek gyakran állították, hogy saját stranddal rendelkeznek. Általában ez egy kicsi, betonozott területet jelentett, melyen keresztül a vendégek eljuthattak a tengerig. A közvetlen hozzáférési lehetőség kétségtelenül nagyszerű, de ez aligha volt az a hely, ahol az egész napot szívesen lazítással töltötte volna.

Ha a hotel (vagy bármilyen más hely), ahol megszállt nem biztosít ilyen lehetőségeket, akkor nézze meg az üdülőhelyén lévő többi strandot (de ne csak a legközelebbieket vegye számításba!). Nyugodtan kérje meg a szállása tulajdonosát vagy a személyzet valamelyik tagját, hogy ajánljon néhány jó helyet. Végül, ha ez lehetséges, vegye fontolóra az egyik közeli szigeteken való kirándulást (például a Lokrum-sziget és az Elafiti-szigetek Dubrovnik környékén, a Sveti Nikola Porec közelében található, de Dalmácia nagyobb szigeteinek egyikére is utazhat az üdülőhelyek miatt), hiszen akár ott is megtalálhatja az Ön számára megfelelő strandot.

Vízminőség

Horvátország strandjai és vizei mindenütt kiválóak, hiszen karban tartják és megfigyelik őket. A kék zászló program, mely minden évben elismert kék zászlóval díjaz egyszerre több olyan strandot és kikötőt, melyek megfelelnek a vízminőségre, környezetgazdálkodásra, biztonságra, illetve egyéb szolgáltatásokra vonatkozó feltételeknek, rendszeresen számos strandot tüntet ki. A horvátok a zászlókat minden nyáron büszkén vonják fel a magasba.

2013 nyarán 18 horvát kikötő mellett 102 strandot tüntettek ki a kék zászlóval.