Nudista nyaralás Horvátországban

A szervezett nudista nyaralás Horvátországban először az 1930-as években jelent meg, melynek egyik korai úttörője nem más, mint VIII. Edward brit király volt, aki a Rab-sziget egyik nudista strandját látogatta meg. (Mrs Simpsonnal utazott, de úgy tűnt, hogy a nő nem lelkesedett a meztelen fürdésért.)

A tényleges fellendülés az 1960-as években kezdődött, amikor sok nudista kemping és más szálláshely nyílt az Isztrián és Dalmáciában. Évente több, mint százezren kapcsolódtak ki ilyen nyaraláson.

Manapság Horvátországban az ilyen típusú nyaralás nem olyan népszerű, mint egykor. Ennek oka a konkurencia jelenléte, hiszen napjainkban több európai ország is biztosítja ezeket a lehetőségeket. Ennek ellenére még mindig több ezren mennek Horvátországba, hogy az ottani meseszép nudista strandokon pihenhessenek.

A part mentén számos strandot talál. A nudista strandokat az “FKK” (helyi vagy térképes) figyelmeztető jelzésről ismerheti fel. Az “FKK” mozaikszó a német “Freikörperkultur” szóból származik. Horvátországban természetesen nudista kempingeket is talál. Ilyen például az Isztrián Porec közelében lévő Solaris, illetve Ulika naturista kemping; Rovinj közelében a Valalta naturista kemping, valamint a régió északi részén lévő Umaghoz közeli Kanegra naturista kemping.

A horvátokról nem mondható el, hogy különösen kedvelnék a naturizmust (bár biztosak vagyunk benne, hogy néhányan igen). A naturista kempingeket és strandokat nagyrészt nem a hazai érdeklődés, hanem a külföldiek miatt vezették be.