Podgora

Podgora Horvátország déli részén helyezkedik el a Makarska-i riviérán, Split-Dalmácia megyéhez tartozik közigazgatásilag.
A turizmus 1922-ben kezdett el felfejlődni a városban, amikor megnyílt az első szálloda, a Praha.
Podgora lakosai jórészt a turizmusból és a mezőgazdálkodásból élnek.

Tengerpartja és strandjai tiszták, mint ahogyan a többi Makarska-i településé is. Bár látnivalók is akadnak, főként csodás tengerpartja miatt kedvelt nyaralóhely. A strandolás szerelmesei itt apró kavicsos partszakaszokon sütkérezhetnek és fürdőzhetnek a kristálytiszta tengervízben.
Podgora sok turistát vonzz, köszönhetően kiváló strandjainak, kellemes éghajlatának és a szórakoztató nyári programjainak.

Strandok >>>

Látnivalók >>>

Rendezvények

A városban a nyár alatt több rendezvényen is részt vehetnek a turisták, mint például a Podgora Napján vagy a Halászok Estéjén.
A rendezvényeken zenés és egyéb szórakoztató programok várják az érdeklődőket, ahol természetesen a város finom ételeit és italait is megkóstolhatják.
A fiatalok a klubokban és egyéb szórakozó helyeken táncolhatnak reggelig.

Podgora történelme

Podgora és környéke már nagyon régi időktől kezdve lakott terület. 1571-ben említik először korabeli írásos dokumentumok a település létezését, akkoriban még a Velence-i dózse védelme alá tartozott. Ebből az időszakból sírkövek is fönnmaradtak, amelyek ugyancsak alátámasztják a város létezését abban az időszakban. A Podgora-i Szent Tekla templomról 1630-ban esik először említés, írásos dokumentumokban.

Az 1962-es hatalmas földrengés során rengeteg lakóház vált lakhatatlanná, és a településen lévő egyéb épületek nagy része is megrongálódott. A város lakói közül sokan költöztek a parti területekre. Az újjáépítési munkálatok és a felújítások hamar elkezdődtek, ennek köszönhetően a város tovább fejlődhetett.
A lakók nem csak a földrengés okozta károk miatt költöztek a tenger közelébe, hanem a turizmus fejlődése miatt is, hiszen ez sokuknak biztosította a megélhetést.

Podgora felső részén a XVII.-XVIII. században kilátó tornyokat építettek Roscici és Marinovici falvaiban, a török hadseregek mihamarabbi észleléséhez. A tornyok megtekinthetőek a turisták számára, mivel tökéletes állapotban maradtak fönn.