Šibenik

Splittől 80 km-re északra találjuk Šibenik városát és védett kikötőjét. Ódon, szűk utcái tágas terekben végződnek, ahol üzletek kirakatai csillognak falai között.

Számtalan vallásos és világi épülete révén látnivalókban is bővelkedik és nem utolsó sorban IV. Petar Krešimir horvát király neve fémjelzi Šibeniket. Patinás hírneve és bája mindenképpen megéri a látogatást a Krka-folyó torkolatában elhelyezkedő városba.

Šibenik városfala és erődítményei >>>

A katedrális és Šibenik templomai >>>

Šibeniki múzeum a Hercegi Palotában

A múzeumot a Horvát királyság ezer éves évfordulójára alapították, 1925 december 20-án. A volt hercegi palotában kapott otthont 1975-ben amikor a palota felújítása befejeződött. A Hercegi Palota egykor a város adminisztratív központja és egyben a város védművei közé tartozott. A most megtekinthető épület egy hatalmas építmény kis szárnya mindössze.

A palota déli szárnya a négyszögletű toronytól amely a XIV. században épült és Hercegi toronynak nevezték és egészen a sokszögű toronyig tart. A XVI. századi városkapu reneszánsz stílusával a Hercegi-torony és a Püspöki Palota között pompázik. A kapu fölött Szent Mihálynak, a város védőszentjének ábrázolása és a város címere tekinthető meg. Két kőkapu is áll a palota déli szárnyán, közöttük Nikolo Marcella herceg szobrával, mivel Sibenik hercegi város volt. A katedrális sekrestyéjével szemben látható a palota nyugati szárnya. A palotában berendezett múzeumnak három kiállítási részlege van: a régészeti, a történelmi és a népművészeti. A múzeum régészeti gyűjteményében történelem előtti, ó- és középkori, valamint víz alatti leletek tekinthetőek meg. A kultúrtörténeti kollekció grafikákból, kőtárgyak és fényképekből, valamint fegyverekből áll. A múzeumban 150 ezer körüli tárgy van kiállítva és egy képcsarnokkal is rendelkezik. A múzeum létrejötte óta a Sibenik-i történelmi emlékek feltárása, bemutatása és megőrzése a fő cél. Több mint 200 kiállítás olt már megtekinthető fennállása óta.

Šibeniki Színház

Az 1945 május 9-én alapított Sibenik-i Nemzeti Színház jogutódja a Sibenik-i Színház. A színház létrejöttétől kezdődően a színjátszó csoport több épületben is tartott előadásokat, például a Hercegi Palota földszintjén, a sóraktárban, majd a XVIII. században Frane Đardov tulajdonában lévő Dobrik-házba költözött a tulajdonos arcképének domborműve a mai napig a házat díszíti. Ezután a társulat a keleti városrészben lévő régi színházba költözött. 1861-ben súlyosan megsérült a régi színház épülete és ezt követően költözött a társulat a jelenlegi színház épületébe.

Ma a színház egy 1864 és 1870 között épült méretes épületben működik, amelyet a Trogir-i Joseph Slade tervezett. Ez volt Horvátország legnagyobb színháza amelynek nézőtere 500 férőhelyes volt. A színház abban a tekintetben is különlegesnek számított, hogy ez volt az egyetlen olyan színház az ország területén, amely nem állami támogatásból tartotta fönn magát hanem 28 részvényese volt. 1870 január 29-én tartották az első előadást ebben az épületben. A színház épületének mennyezetét a híres Antun Zuccaro festette aki a Sibenik-i polgárokat allegorikus módban ábrázolta festményein. A színház 131 éves fennállása alatt több alkalommal is föl volt újítva. A Függetlenségi Háború idején, 1991 szeptemberében egy tüzérségi gránát csapódott az épületbe amely nagy mértékben megrongálta, így 2001-ig amíg restaurálták a működését szüneteltették. A színház ma 310 nézőt képes befogadni egy előadás során.

Rendezvények, fesztiválok >>>

Šibenik történelme >>>