Horvátország éghajlata és időjárása

Horvátország part menti és belső területeinek klímája eltérő. Itt részletesen leírjuk, hogy milyen éghajlatra és időjárásra számítson nyaralása során.

Tengerpart

A parton mediterrán éghajlat uralkodik, így a nyár forró, száraz és napos, a tél pedig viszonylag enyhe, de csapadékos.

A nyári középhőmérséklet 25°C körüli, bár sokkal valószínűbb, hogy nyaralása során 30°C feletti hőmérséklettel találkozik.

A telek nyilvánvalóan hűvösebbek, de a hőmérséklet soha nem megy 5 °C alá. Amikor ennél hidegebb van, azt már szörnyű időjárásnak tekintik, de valójában az is előfordulhat. 2009. februárjában Dalmácia, Zadar és Split egyes részeit hó borította. 2010-ben hullott egy nagyon kevés hó délen, Dubrovnik környékén. (Bár ez igazán vékony hóréteg volt.) A következő évben a nyár vége és az ősz eleje szokatlanul meleg volt, a hőmérséklet rendszeresen megközelítette a 20 °C-ot, ami azt jelentette, hogy néhányan (főként a bátrabbak) még akkor is úsztak a tengerben. Ennek ellenére 2011 és 2012 tele rendkívül hideg volt, hó borította a part néhány szakaszát.

Ezt követően 2012-ben nyár elején megdőlt a melegrekord. 2012 és 2013 tele ismét elég havas és hideg volt Horvátország bizonyos részein (és Európában is), míg a nyarat ismételten forróság és napsütés jellemezte.

A part mentén ősszel és télen általában van néhány nap, amikor még élvezhetjük a napsütést, viszont gyakran esik.

A belső területek

Horvátország belső területein kontinentális éghajlat jellemző. Ez azt jelenti, hogy a tél elég hideg, a hőmérséklet gyakran esik 0 °C alá, továbbá erős havazásra is számítani kell.

Másrészt viszont a nyár igen tikkasztó, a hőmérséklet gyakran 35 és 40 °C közötti. Ez időnként kellemetlen, ha nem enyhíti a hűvös tengeri szél vagy a tenger maga. Hivatalosan a belső területek középhőmérséklete 20-25 °C, de személyes tapasztalat, hogy ennél sokkal melegebb van.

A légkondicionálók időről-időre egyre gyakoribbak Horvátországban, tehát akárhol tölti a nyarat, valószínű, hogy a szállásán (legyen az hotel vagy magánszállás) rendelkezésre áll egy klímaberendezés, mely kényelmesebbé teszi a nyaralását. Napjainkban a kávézók, éttermek és bárok szintén elég gyakran légkondicionáltak.

Mikor utazzunk?

Ha az időjárás szempontjából a legjobbkor szeretne kikapcsolódni, akkor azt tanácsoljuk, hogy szeptemberben vagy esetleg júniusban utazzon. Szeptemberben az idő még mindig ragyogó, napos és meleg, és a tenger is elég meleg ahhoz, hogy úszhasson benne. A június szintén remek hónap az utazáshoz. A hőmérséklet már kellemesen meleg, és egyre több a napsütéses nap, de még nem olyan tikkasztó a hőség, hogy félóránként kényszert érezzen rá, hogy ledőljön pihenni. Ha ebben a két hónapban utazik, akkor a tömeget is elkerülheti.

A bóra

Hallhatott vagy saját maga tapasztalhatta az időjárás szempontjából meglehetősen híres – leginkább rossz hírű – bórát. A bóra egy nagyon erős északkeleti szél, mely a part irányába fúj általában Dalmáciában. A Zadar közelében lévő Velebit-hegység közelében a legerősebb. Inkább télen jellemző, de egyes hatásai egész évben érezhetőek. Az erős szél két különböző éghajlat összeütközésének eredményeként jön létre. Széllökései váratlanul csapnak le, ezért a bórát kiszámíthatatlannak tartják. Sebessége 200 km/óra fölötti is lehet, bár nem valószínű, hogy valaha találkozni fog olyan széllel, mely ilyen erős. Nem meglepő módon a bóra gondot okoz azoknak, akik a part mentén vitorláznak, illetve a kompoknak, de a szárazföldi utakon is előidézhet problémákat.