Vízumkötelezettség Horvátországban

Horvátország 2013. július 1-én csatlakozott az Európai Unióhoz, így a többi tagállam számára ettől a naptól fogva megszűnt a vízumkötelezettség. Az alábbiakban olvashatja a jelenlegi vízumszabályokat és a legújabb változásokat.

Általános vízumkötelezettség Horvátországban

A külföldi látogatóknak Horvátország csatlakozása előtt sem kellett általában vízumot igényelni az országba való belépéshez. Az USA, az Egyesült Királyság, az európai országok, Ausztrália és Új-Zéland polgárainak nem volt és most sincs szüksége vízumra.

Ha önnek szüksége van vízumra, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Horvát Nagykövetséggel a vízumszerzési információkért.

Orosz, ukrán és török polgárok igényelhetnek vízumot online.

Vízumkötelezettség Horvátországban a schengeni vízum jogosultjainak

A csatlakozáskor Horvátország meghosszabbította a schengeni vízum jogosultjaira vonatkozó rendeletet, melyet először 2012-ben vezettek be. Ez a szabályozás engedélyezi a jogosultaknak a turisztikai célú belépést, ott tartózkodást és áthaladást további vízum nélkül. A rendelet folytatódott 2013-ban, és érvényben van 2014. január 1. és 2014. december 31. között.

Horvátország a schengeni övezet tagja?

Annak ellenére, hogy EU-tagállam, Horvátország NEM tagja a schengeni övezetnek. Talán 2015-ben csatlakozik.

Ez azt jelenti, hogy ha a schengeni vízum birtokában van, 90 napig jogosult az ott tartózkodásra egy 180 napos perióduson belül.

Ez hasznos lehet azoknak, akik Európában utazgatnak, és óvatosnak kell lenniük a felhasznált napok számával: ha Horvátországba megy, még mindig Európában lesz, de nem fog napokat felhasználni a schengeni vízumban megengedettekből. Természetesen, Horvátországban utazgatással időt eltölteni nem éppen számít nehézségnek.

Személyi igazolvánnyal való belépés Horvátországba

Uniós országok polgárai az útlevél helyett a személyi igazolványukat használva is beléphetnek Horvátországba. Ha nem rendelkeznek személyi igazolvánnyal, akkor szükséges az útlevél.