Horvátország italai

Ha izgatott, hogy milyen italok várják horvátországi nyaralása során, jó helyen jár. Itt bemutatunk néhányat a borok közül, söröket, rövideket és egyéb italokat, melyekkel találkozhat látogatása során.

Sörök

Mint más Kelet-európai országban, Horvátországban is népszerű a sör. Számos sötfajtából választhat nyaralása során, melyek közül a legismertebb talán a Karlovacko (Karlovac területén főzik, innét az elnevezés), az Ozujsko és a Pan. Szintén találkozhat az Osjecko nevű sörrel, mely tulajdonképpen a legrégebbi sör Horvátországban (1697-ben Osijekben főzték először), a Tomislav nevű barna és a szlovénok által gyártott Lasko sörrel. Az utóbbi pár évben Horvátországban is feltűntek a kevesebb alkoholt tartalmazó ízesített sörök, például Ozujsko Limun vagy Grejp, illetve a Karlovacko Radler.

Borok

Horvátország talán nem a borairól ismert, bár feltehetően azért, mert az embereknek egyszerűen nem volt lehetőségük megkóstolni az országon kívül. Ez azonban gyorsan változik, hiszen egyre több bort exportálnak. Napjainkban akár brit bevásárlóközpontok polcain is megtalálhatóak a horvát borok, például a Grasevina.

Ha Horvátországban jár, feltétlenül meg kell kóstolnia néhányat a helyi borok közül. A leghíresebbek közé tartozik a vörös Plavac Mali (Peljesac-félsziget), a fehér Posip (Korcula/Peljesac-félsziget), a Grk (Korcula), a Malvazija (Isztria) és a Grasevina (Horvátország belső területe). A Prosek egy édes desszertbor, mely igen gyakori Dalmáciában.

Nyaralása során számos lehetőség kínálkozik helyi borászatok látogatására. Különösen a Peljesac-félsziget, az Isztria és Szlavónia területén van sok túra lehetőség.

Rövidek

A pálinka készítés nagy hagyománynak örvend az Isztria területén. A különböző pálinkák nagyon népszerűek, hiszen magas alkoholtartalmuk ellenére élvezhetjük a hozzáadott gyümölcsök és gyógynövények ízét.

Nagyon ritka, hogy nem kóstolják meg a horvát rövid italokat a nyaralás alatt, hiszen az éttermek gyakran szolgálnak fel belőlük az étkezést megelőzően. Szinte csak akkor van esély a menekülésre, ha magánszálláson töltjük a nyaralást.

Tehát nagy valószínűséggel találkozni fog Horvátországban a sljivovica (szilva), a travarica (gyógynövény), a kruskovac (körte), az orahovac (dió), és a lozovaca (szőlő) pálinkákkal és a Maraschinoval.

Egyéb italok

Az egyik legkülönösebb ital, mellyel találkozhat, a Bambus. Ez az ital tulajdonképpen létezik sok más országban a világon, de csak Horvátországban és a többi egykori jugoszláv köztársaságban hívják így. De mi is ez valójában? A Bambus nem más, mint vörösbor és cola jéggel felszolgálva.