Ökológia és természet Horvátországban

Itt részletesen írunk horvátországi csoportokról, egyesületekről és területekről azok számára, akik érdeklődnek az ökológia és a természet iránt.

Dupinov san

A Dupinov san (magyarul: Delfin álom) egy non-profit civil szervezet, mely támogatja az ökológiai tudatosságot, a környezetvédelmet és az Adriai-tenger, a tengerpart és a szigetek fenntartható fejlődését. Az eredmény érdekében nyilvánosságot biztosít, modulokat, programokat hoz létre és kampányol. Horvát és nemzetközi állampolgárok is a szervezet tagjai lehetek.

Ökológia Horvátországban

A Nemzeti Ökológiai Hálózat belefogott egy projektbe, melynek célja a vadon élő madarak, a természetes élőhelyek, illetve a növény- és állatvilág védelme.

Nemzeti parkok Horvátországban

Horvátország természeti sajátosságainak és vadon élő állatainak többsége megfigyelhető a nyolc nemzeti park egyikében. A nemzeti parkok a Brijuni- és a Kornati-szigetek, a Mljet-sziget, Krka és a Plitvicei-tavak területén találhatóak. Ezeken a helyeken különböző kiemelkedő geológiai és természeti jelenséget, illetve számos állatpopulációt tanulmányozhat.

Megszervezheti a saját túráját ezekbe a nemzeti parkokba vagy csatlakozhat egy kiránduló csoporthoz. Ott-tartózkodása során (különösen a szigeten lévő nemzeti parkokban) számos tevékenységben vehet részt, hiszen sportolási lehetőségekkel (úszás, búvárkodás, túrázás és kerékpározás) várják Önt. A legtöbb esetben kínálnak szállást a parkon belül (vagy legalábbis nagyon közel ahhoz).

Gorski kotar

A Gorski kotar egy körülbelül 2.000 m2 -es természetvédelmi terület Rijeka közelében, melynek erdeiben farkasok, hiúzok, vaddisznók és barnamedvék élnek. A régió területén több olyan város és falu található (például Delnice és Ravna Gora), melyeket érdemes meglátogatni.

Fakó keselyű Cres szigetén

Beli környékén, Cres szigetének északi részén élnek eurázsiai fakó keselyű kolóniák. A madarak védelme az Eco Centar Caput Insuale munkájától függ. A csoport céljai közt a sziget természeti örökségének megőrzése is szerepel.

A Cres-sziget titkai

Fedezze fel Cres és Losinj szigetének szépségét és örökségét! A séta, a kerékpározás és a hegymászás kitűnő a modern élet mellékhatásaként jelentkező stressz kezelésére. Ezeken a helyeken idegenvezetést és különböző típusú aktív nyaralást is ajánlanak a modern apartmanokon kívül.