Ingatlan Horvátországban

Az ország, mint üdülési célpont az utóbbi évtizedekben növekvő népszerűségnek örvend, így nem meglepő, hogy az ingatlanok iránti érdeklődés is az egekbe szökött.

Sajnos az ingatlan vásárlás az országban nem volt mindig ilyen egyszerű. Például a családok közti osztott tulajdon miatt nyakatekert, zavaros szerződések jelentettek akadályt. Így az ingatlanok iránti érdeklődés az elmúlt 5 évben jelentősen csökkent.

Természetesen, amikor Horvátország 2013. július 1-én csatlakozott az Európai Unióhoz, várható volt, hogy könnyebbé válik, különösen más EU-tagállamok polgárai számára. Az ingatlan vásárlás napjainkban is zűrös folyamat, és néhány várható haszon Horvátországban nem egészen valósult meg.

Ne engedje, hogy ezek elvegyék a kedvét! Ha fontolgatja, hogy vesz egy nyaralót, ahol jól érezheti magát a barátaival és a családjával éveken át, akkor válasszon egyet!

Röviden a régiókról

Itt rövid leírásokat olvashat a fő régiókról, hogy könnyebben eldöntse, hogy az ország mely területén szeretne ingatlant vásárolni.

Isztria

Ebbe a régióba olcsó és könnyű eljutni, Olaszországból tömegközlekedéssel is megoldható. Gyakran hívják “a horvát Toszkánának” a tengerparton lévő gyönyörű, történelmi városai (Porec, Rovinj, Pula) és a belső területek festői szépsége miatt. Az Isztria éghajlatát meleg nyarak és hűvösebb telek jellemezik. Az ingatlanok viszonylag drágák a nagy kereslet és az Európához való közelség miatt. Saját repülőtérrel rendelkezik (Pula Airport), mely összeköttetést biztosít az Egyesült Királysággal és Európa más területeivel.

Kvarner-öböl

Fő települése Rijeka, melynek repülőtere Krk szigetén található. Elfogadható utazási feltételek (busz, körülbelül 3 órás vonatút) biztosítottak a fővárosból, Zágrábból is. Mesés tengerparti üdülőhelyei közé tartozik Opatija és Novi Vinodolski. Szigeteit (Krk, Cres, Rab és Pag) sajnos az üdülni vágyók néha figyelmen kívül hagyják a népszerűbb dalmát szigetek miatt, pedig ugyanolyan gyönyörűek. A nyarak melegek, de egy két téli nap igen hideg. A jó alkalmi vételeket nehéz találni, mivel ez a terület közel van Horvátország belső területeihez, így a horvátok körében is igen népszerű.

Észak-Dalmácia

A csodás történelmi városok között (Zadar, Sibenik, Trogir) akadnak kisebb tengerparti üdülőhelyek. Meleg nyár és enyhe tél a jellemző, bár alkalmanként előfordulnak erős szelek. Kapható néhány jó alkalmi vétel, főként a kisebb városokban. A Zadar Airport nagyszerű összeköttetést biztosít többek között Angliával és Európa más országaival. Zadar és Olaszország között nemzetközi kompok is közlekednek.

Közép- és Dél-Dalmácia

A régió fő települése Split, melynek valóban kitűnő közlekedési kapcsolatai vannak Horvátország más területeivel, illetve nagyszerű légi összeköttetése Angliával és Európával. Olaszországgal kompvonalai köti össze. A Makarska Riviéra és Dubrovnik ősi városa a legvonzóbb helyek közé tartozik, bár különösen az utóbbi népszerűsége miatt mindkettő elég drága. Brac, Hvar és Korcula szigete festői szépségű és igen népszerű nyáron a turisták körében, így néhány ingatlan ára meglehetősen magas. Itt a nyarak melegek, a telek pedig enyhék.

A szigetek

Horvátország szó szerint szigetek ezreivel büszkélkedhet, de ezek közül csupán 60 lakott. Ha szeretne, vásárolhat magának egy saját szigetet! Ne felejtse el az utazást vagy a nagyobb dolgok (például: bútorok) szállítását, mint fontos tényezőt, hiszen az élet egy szigeten nem való mindenkinek! Alternatív megoldásként van néhány sziget, például a Krk vagy a Pag, melyeket híd köt össze a kontinenssel.

Horvátország belső területei

Zágrábban, Horvátország fővárosában az ingatlan viszonylag drága, bár még mindig olcsóbbnak mondható, mint a többi európai fővárosban. Sok kisebb Észak-horvátországi városban (közel Ausztriához és Magyarországhoz) olcsó az ingatlan. A nyugodt, vidéki életre vágyóknak tökéletesek ezek az épületek.