Horvátország híres szimbólumai

Bár Horvátország történelme gazdag, az emberek néha erőlködnek, hogy beazonosítsák a dolgokat, melyek tipikusan horvát jellegzetességek vagy melyek miatt Horvátország híres. Itt bemutatunk néhányat, melyekről azt gondoljuk, hogy Horvátország leghíresebb jelképei.

A horvát nemzeti öltözék

Horvátország népviselete területenként változik, azonban mindig fontos részét képezi az ingváll. A legtöbb jellemzően hosszú, színesen hímzett ruha, mely főként piros vagy fehér színű (nőknek). A férfiak hímzett mellényeket vagy kabátokat hordanak. Mindkét nem viseletére jellemző a hosszú zokni, papucs vagy csizma. A nők általában bonyolultan copfban viselik a hajukat és kendőt is hordanak.

Licitarsko srce/Mézeskalács szív

Horvátország híres szimbóluma. Különösen igaz ez az zágrábi (a város turista logójába építik be) és az Észak- horvátországi mézeskalács szívre. Ezek szív alakú sütemények mézeskalács tésztából készülnek, pirosra festik őket, színes cukormázzal, majd kis tükrökkel és gyakran rövid üzenetekkel díszítik. Hagyományosan a szeretteinknek ajándékoznánk, de manapság népszerű szuvenír változatos méretekben. A licitarsko srce hasonló a mézeskalács szívhez, melyek Németországban és Ausztriában is megtalálhatóak, bár a horvát darabok piros színezése és a dekoráció eltérést jelent. A mézeskalács készítés ezen módja jelenleg szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján.

Mézeskalács szív

Óriás húsvéti tojás

Koprivnica kisvárosa Horvátország északkeleti részén, közel a magyar határhoz, kiállít egy gyűjteményt két méter magas húsvéti tojásokból. Helyi művészek kézzel festett munkái a tojások. Naiv művészeti stílusban készülnek, mely igen népszerű a térségben. Néhányat közülük gyakran kiállítanak Horvátország más részein valamint külföldön.

A nyakkendő

Sok szempontból a nyakkendő Horvátország egyik leghíresebb jelképe. A nyakkendő, természetesen, a nyakra kötött kendők egy speciális típusa, melyet általában férfiak hordanak. Az 1630-as évek Franciaországában XIII. Lajost katonái – főként horvát zsoldosok – hordták. Feltehetően innen származik a nyakkendő elnevezése, hiszen a franciák a „croate” (horvát) szót helytelenül “cravate”-nak ejtették. Minden évben október 18-án ünneplik a nyakkendő nemzetközi világnapját.

Cravate

Moreska kard tánc

A Moreska kardtáncnak Korčula szigete ad otthont. Legendája két király csatájáról szól. A tánc a XVI. században érkezett Korcula területére, és úgy tartják, hogy a XII. századból, Spanyolországból származik, mint egyfajta tiltakozás a mórok ellen (a Moreska jelentése: mór). Napjainkban Korcula az egyetlen hely, ahol a kardtánc megtekinthető.

Maraschino

A Dalmáciából (főként Zadar környékéről) származó Marasca cseresznyével ízesített Maraschino egy igen ismert horvát likőr. A XVI. században domonkos-rendi szerzetesek készítették el először, majd a XVIII. században Marashino néven vált ismertté. A XIX. században divatos italnak számított az európai nemesi rétegek körében. Az édes likőr önmagában is fogyasztható, illetve számos koktél alapanyaga. Alkoholtartalma 32% körüli. A Maraska az egyik legnagyobb Maraschino gyártó Horvátországban.

Maraschino

Pálinka

Eltekintve a Maraschino likőrtől, melyet feljebb már említettünk, számos más gyümölcs likőr számít kedveltnek. A Sljivovica, mely egy szilva pálinka, talán az egyik legismertebb Horvátországban és más Kelet-európai országban. A kruskovaca likőr körtéből, a lozovaca vagy lozica likőr szőlőből, illetve a travarica pálinka gyógynövényekből készült népszerű ital Dalmáciában. Bár ezeket a likőröket tömegesen gyártják, mégsem ritka az otthoni főzés. Ennek egyik oka lehet az, hogy nagyon erősek. Ha egy helyi étteremben pálinkával kínálják Önt, mindenképp fogadja el!

Dalmata

Sokan elcsodálkoznak az összefüggésen a dalmata és Dalmácia között. Vajon van-e egyáltalán tényleges kapcsolat? Bár vannak viták a kutya származását tekintve, az általános megegyezés az, hogy ezek a gyönyörű és barátságos állatok valóban Horvátországból származnak.

Dalmata

Vegeta

A régi vicc szerint akkor tudod, hogy horvát vagy, ha “minden étel, amit a szüleid valaha elkészítettek tartalmaz egy kulcs fontosságú hozzávalót, a vegetát”. A vegeta fűszerekből és zöldségekből készült keverék, melyet sokféle étel elkészítése során egyedi ízvilága miatt alkalmaznak.

A pagi sajt

A paski sir egy híres horvát sajt Pag szigetéről, mely juhtejből készül. A jellegzetes ízű tej az állatok táplálkozásának köszönhető, hiszen a legelőkön a növények sóval telítődnek a burák (szelek) hatására. Főként fekete olajbogyóval, előételként fogyasztják. A Sirana Gligora sajtüzem az angol Sajt Világkiállításon 2011-ben arany- és ezüstérmet nyert a kiváló minőségű paski sir készítéséért. A Zigljen nevű kemény sajtért, melyet tehén-, juh- és kecsketejből készítenek, szintén aranyérmet nyert. A Paska Sirana gyártó sajtjai négy ezüstérmet nyertek szintén ezen a kiállításon.

Pagi sajt