Crikvenica a Vinodoli csatorna partján terül el. A Horvát törzsek a VIII. században jöttek először erre a környékre. A város 450 évig a Frangepánok tulajdonában volt. Frangepán Miklós 1412-ben a pálosoknak adományozta a Dubračina folyó torkolatánál álló Szűz Mária Mennybemenetele templomot.

Idegenforgalmi szempontból a Crikvenicai Riviéra jelentős szerepet tölt be az Észak-Adriai partvidéken. Az üdülőhely közel huszonöt kilométer hosszú és öt várost foglal magába, melyek Rijeka, Crikvenica, Selce, Novi Vinodolski és Senj, ezek egy része gyakorlatilag mára már összetartozik.

A Pálosok voltak az egyetlen magyar alapítású szerzetes remete rend. Az évek során az ő kolostoruk köré épült ki a város, amely a XIX. század végére a leglátogatottabb tengerparti nyaralóhelyek közé tartozott.
Crikvenica-ban a turizmus nagyon régen, még a XIX. században kezdett el fejlődni, első szállodája 1895-ben épült fel, ez ma a négy csillagos Hotel Therapia.

A város nevét a „crkva” szóból eredően kapta, amely templomot jelent, ez pedig a régi pálos kolostorra és templomra utal. Crikvenica-ban van a legnagyobb horvátországi kikötő, amely az ország középső részének illetve Közép-Európai részének legközelebbi tengeri kijárata. A város önkormányzatához tartozik Jadranovo, Dramalj és Selce is.

A város már a monarchia idejében is nagyon népszerű volt az osztrákok körében, a gyógyturizmusnak már akkoriban is jelentős szerepe volt. A szállodák nagy része gyógyászati tevékenységekkel is foglalkozik, illetve a wellness szolgáltatások is elérhetőek, így az itt nyaralók mindezeket kipróbálhatják.