A kulináris élvezetek kedvelői számára Motovun egy valóságos Paradicsom lehet, ugyanis a város környéke nagyon gazdag lelőhelye az ínyenc konyha egyik ritka hozzávalójának, a szarvasgombának. A Mirna-folyó túlpartján elterülő Motovun-i erdő kedvenc élőhelye nagyon ritka isztriai fehér szarvasgombának (Tuber magnatum pico). Ez a szarvasgomba fajta csakis itt fordul elő illetve az Olaszországi Alba vidékén. A fehér szarvasgombának a kilogrammonkénti ára 500-700 ezer forint körül mozog.

A Motovun-i erdőhőz és a fehér szarvasgombához egy világrekord is fűződik, ugyanis 1999-ben Giancarlo Zigante, kutyája segítségével itt találta meg az eddig ismert legnagyobb súlyú, 1,31 kg-os fehér szarvasgombát.

Aki megkóstolja a fehér szarvasgombát egy különleges kulináris élményben lesz része, ugyanis ennek az íze és az illata is sokkal intenzívebb mint a fekete szarvasgombáé. Aki szeretné megízlelni a szarvasgombát, de nem szeretne vagyonokat áldozni a fehér fajtájára az a helyi éttermekben megkóstolhatja a nyári fekete szarvasgombát (Tuber Aestivum Vitt), amely ugyancsak nagyon finom, de az ára sokkal barátságosabb.