Az Isztriai-félsziget északi felén fekvő Motovun (olaszul Motona) egy néhány száz lakossal rendelkező település. Lakosainak fele olasz származású. A város a Mirna folyó déli partján, egy dombra épült. Az óváros nem a megszokott módon épült fel, az épületek végignyúlnak a domb lejtőjén és nem a település temploma köré csoportosulnak. Falak, kapuk és tornyok kötik össze az egyes városrészeket, amelyek a XVII. századdal bezárólag épültek fel. Az óvárost XIII.-XIV. században épült városfal veszi körül, a falakon belül román és gótikus stílusban épült épületek láthatóak, melyek alól egyetlen kivételt képez a neo-gótikus stílusú XIV. században épült városkapu.

A városban tett sétánk során egy reneszánsz kapubástyán kell áthaladnunk, amelynek oldalán és az átjáró alatti részét kőből készült faragványokat és címerpajzsokat tekinthetünk meg. Érdemes különös figyelmet fordítani a Velencei Köztársaság uralma idején épült két védőfalra, melyek közül az egyik a XIII.-XIV. században épült, a második pedig a XV.-XVI. században.

A város ódon falai között a vár udvarát tekinthetjük meg, valamint a Városházát és a Szent István (Sveti Stjepan) plébániatemplomot amelyet az ismert velencei építész Andrea Palladio tervezett, jellegzetes velencei építészeti stílusban. A plébániatemplom a XVI. században épült fel.

Olyan kivételes műalkotásokat is megtekinthetünk a városban mint például Szent István márványszobra. A várfalra egy, a vártérről induló lépcsősoron végigmenve juthatunk fel. A várfal tetejéről csodálatos kilátás nyílik az óvárosra és a vártér belsejére.