Barbat a Rab-szigeten található, délkeleti irányban a sziget legnagyobb településétől Rab városától. A település pontos megnevezése „Barbat na Rabu”. Déli irányban a várostól egy kis lakatlan sziget található, a Dolin-sziget, melyet a Barbat-csatorna választ el a településtől. Az itt élő, körülbelül 1200 lakos nagyrészt a turizmusból él, de sokan foglalkoznak méhészettel, juhtenyésztéssel, olíva-, gyümölcs- és zöldségtermesztéssel is. A települést legkönnyebben komppal lehet megközelíteni, amely a Mišnjak kikötőbe érkezik.
Barbat kedvelt célpontja a kisebb hajókkal, vitorlásokkal érkező látogatóknak, de azoknak is, akik megfelelő helyet keresnek a vitorlázáshoz, szörfözéshez, vízisízéshez vagy egyéb vízi sporttevékenységhez. Mindezen sportok űzéséhez tökéletes helyszín a Barbat-csatorna, hiszen a csatornában nincsenek erős tengeri áramlatok, a Dolin-sziget pedig útját állja az erős szeleknek és hullámverésnek.

Barbat strandjai

Bár a Barbat-csatorna partján számos strandolásra kiváló partszakaszt találunk, mind közül a legismertebb a Pudarica strand. Ezt a strandot Barbat-tól déli irányban találjuk, partját puha homok borítja, igazi turista csalogató.

Történelmi emlékek

Nem messze a településtől egy ókeresztény templom maradványait tekinthetik azok az érdeklődők, akiket érdekel Barbat történelmi öröksége is. Ha felmegyünk a közeli Szent Damján-dombra, láthatjuk az ókori görögök által épített ősi erőd maradványait is.