A település mai neve az egykori latin elnevezésből ered, a „campus” szóból, melynek jelentése mező. Kamport egykor az ókori görögök és rómaiak alapították. A települést Rab szigetének nyugati felében találjuk, egy mezőségen, melyet Kampor polje-nak neveznek. Kamporban ami leginkább megragadja az ide látogatókat, az a kristálytiszta vizű öböl, valamint a dús mediterrán növényzet. A falu napjainkig őrzi régies halászfalu jellegét, bár ez leginkább turista csalogató látványosság. Természetesen, itt is megkóstolhatjuk a helyi halspecialitásokat, illetve az itt termelt friss gyümölcsöket.

Szent Eufémia ferences kolostor

Kampor egy öböl partján fekszik, amely Szent Eufémia nevét viseli. Az öböl elnevezését az itt felépített Ferences-rendi kolostorról kapta. A templom és a kolostor építésének pontos dátuma nem ismert, de az első írásos dokumentumok melyek megemlítik a kolostort, a XIII. századból származnak. A kolostor temploma egyhajós, alaprajza négyzet alakú. Az évszázadok folyamán a templom többrendbeli átépítésen esett át.
A templomba lépve az első pillantásra feltűnik a gyönyörű, késői gótikus stílusban készült faragott fa oltár. Az oltár képeit 1458-ban festette egy velencei testvérpár Antonio és Bartolomeo Vivarini.
A templom szentélyének déli oldalából nyílik a Szent Kereszt (Sv. Kriz) kápolna. A kápolnában egy gyönyörű megmunkálású fából készült feszület látható, ezen kívül pedig számos festmény, szám szerint 27 darab. A legkiemelkedőbb darab Szent Ferenc életét mutatja be, 1669-ben készült.
A templomban egy gyönyörű római stílusú kőszarkofág áll, mely Budri Magdolna hamvait rejti, aki 1532-ben hunyt el. Budri Magdolna alapította a Rab-szigeti ferences apácazárdát. Legutóbb 1989-ben volt a kolostor temploma felújítva.
A kolostorban egy könyvtár is működik, mely nyitva áll a látogatók előtt. Manapság a könyvtári gyűjtemény 7 ezer kötetet számlál. A gyűjtemény leghíresebb darabja a “Velika Kamporska Kronika” vagyis a “Nagy Kampor-i Krónika” mely hat masszív kötetből áll. A krónika híven mutatja be a Kampor történelmét, melyet az egyik itteni szerzetes írt Odorik Badurina (1896-1969). A számos értékes kéziraton kívül a kolostor könyvtárában találjuk azt a pergament is, amely említést tett a kolostor alapításáról.
A kolostor múzeumában került kiállításra egy értékes érmegyűjtemény, valamint számos festmény is. A templomban is látható egy állandó festménykiállítás melyek egy szerzetes munkái, Ambroz Testené (1897-1984). Ő önmaga tanult meg festeni és a kolostorbon töltött évei alatt festette meg a kiállított képeket.

Második Világháborús emlékhely

A városban a Második Világháború folyamán működött egy gyűjtőtábor is, melyet a németek és olaszok működtettek. Napjainkban emlékmű látható az egykori tábor helyén.

Szent Eufémia fesztivál

A város védőszentjének tiszteletére rendezik meg évente az Szent Eufémia fesztivált. A fesztivál színhelye a Szent Eufémia templom. A fesztivál során számos kulturális esemény kerül megrendezésre, mint például számos Rab-szigeti zenekar fellépése.