A nyaralás alatt itt garantáltan senki sem fog unatkozni, hiszen a látványosságokon kívül számtalan szórakoztató program, kitűnő strandolási és sportolási lehetőségek várnak a turistákra.

Szárazföldi kapu

Egykor Zadar óvárosába csak a Szárazföldi városkapun (Kopnena Vrata, vagy olaszul Porta di Terraferma) keresztül lehetett bejutni. A kapu középső bejáratát a velencei szárnyas oroszlán díszíti, amely azt tükrözi, hogy egykor velencei fennhatóság alá tartozott Zára. A kaput a veronai Michele Sanmicheli készítette a XVI. században. A kapun áthaladva, a jobb oldalon az Öt Kút tere látható, a lakosok valaha csak ezekből a kutakból juthattak ivóvízhez.

Tengeri kapu

A város egyik velencei múltra visszatekintő építménye a Tengeri kapu, amely 1573-ban épült. A kapu egy diadalívet formázott, de az évek során boltozatot építettek rá. Ezt a kaput nem csak Velence jelképe, Szent Márk szárnyas oroszlánja díszíti, hanem egy felirat is olvasható rajta, amely a Habsburgok 1571-es törökök elleni, Lepantónál vívott csata győzelmének állít emléket.

Fórum

Az Augustus császár idejében (Kr.e. I. században) épült Fórum megmaradt részei a Szent Donát templommal szemben helyezkednek el.

Kalelarga

A város legszebb és legforgalmasabb utcája a főutca, a Široka ulica, azaz a Kalelarga, amely széles utcát jelent. A főutcán számos kávézó és étterem van, ahol meg lehet kóstolni a helyi finomságokat.

Tengeri Orgona

Zadar egyik különleges látványossága a Tengeri Orgona, amely az óváros végén található. Az orgona a tenger hullámzásának hatására hallat érdekes és jól csengő hangokat. Ezt a nem mindennapi alkotást Nikola Basic készítette. A Tengeri Orgona hangját 2005 januárjától élvezhetik az itt nyaralók. A nyaralás alatt érdemes egy kellemes esti séta során meghallgatni a Tengeri Orgona különleges hangzású dallamait.

Nap Emlékműve

Aki a vizuális élvezeteknek is hódolni szeretne, annak érdemes megtekinteni a Nap Emlékművét (Pozdrav Suncu), amelynek napkollektorai a napsütéskor feltöltődnek, esténként pedig csodálatos fényeffektusokkal nyűgözi le a turistákat. A romantikus nyaralás legideálisabb helye Zadar, a varázslatos fényekben csillogó Nap Emlékmű különlegessé és felejthetetlenné teszi az itt töltött időt.

Szent Donát templom

A város leghíresebb épülete az óváros központjában álló Szent Donát körtemplom. A különleges, henger alakú, korai román stílusban épült templomot a IX. században Szent Donát püspök építtette.

Szent Anasztázia székesegyház

A Szent Donát templom mellett tekinthető meg a Szent Anasztázia székesegyház, melyet a bizánciak építettek a IX. században. A XII.-XIII. század között átépítették a templomot.

Szent Simon templom

A másik érdekes látványosság a Szent Simon templom. Erzsébet királyné a XVI. században egy arannyal bevont, ezüst ereklyetartóba helyeztette el Szent Simon földi maradványait.

Szent Kersován templom

Szent Kersovánról, a város vértanú védőszentjéről lett elnevezve a bencés szerzetesek által épített templom, amely i.e. 1000 körül készült el. Római stílusjegyek is felfedezhetőek a templomon, melynek bejárata is szemet gyönyörködtető. A templom belsejében XIII. századi freskók csodálhatóak meg, az oltáron pedig egy római kereszt díszeleg. A Szent Kersován templomot 1175-ben építették újjá először, de a Második Világháború alatt súlyosan megrongálódott, ezért ismételten újjá kellett építeni. Jelenleg képtár működik a templomban, a kiállított képek a Sibenik-i múzeum gyűjteményének részét képezik.

Régészeti Múzeum

A Régészeti Múzeumban is sok érdekes történelmi emléket láthatunk, amelyek a római korból maradtak fenn. Itt tekinthetőek meg az őskorból és újkorból fennmaradt régészeti leletek is.

Üveg Múzeum

Az Üveg Múzeum egy különleges látványosság, amely Horvátország és Európa szerte egyaránt érdekességnek számít. A turisták itt egy több mint 2000 darabból álló ókori üveggyűjteményt tekinthetnek meg.