Makarska sok turista kedvenc helye, ami nem csoda, hiszen sok látványosság és mesés strandolási lehetőség van itt.

Szent Márk székesegyház

A Szent Márk székesegyház a város egyik legnevesebb műemléke. A templom hosszú, széles szárnyai még nem voltak befejezve, amikor Stjepan Blaskovic Makarska-i püspök felszentelte. A templomban lévő jobb oldali oltárban őrzik a Makarska védőszentjének Szent Klementnek a földi maradványait. A bejárattól balra, az első oltár, a Rózsafüzéres Szűzanya tekinthető meg. A mellékoltár képe fára festett, a bizánci festőiskolák stílusa alapján készült. A kép Szűz Máriát és a Gyermeket ábrázolja. Az oltárt a Makarszkában élő polgárok az 1815-ben dúló járványkor emelték. A bal oldalon látható még egy oltár amelyet a Szent Kereszt oltára.
Az 1962-es földrengés során a templom sérüléseket szenvedett ezért átépítették, ekkor a belső elrendezését is meg kellett változtatniuk. A főoltárt az Oltáriszentség kápolnába költöztették át. A főoltár Horvátország legszebb oltárai közé tartozik, amelyet velencei mesterek készítettek. Az oltáron két márvány szobor tekinthető meg, az egyik Szent Márkot, a másik Szent Jeromost ábrázolja. Az oltár elején Leonardo da Vinci neves festménye, az Utolsó vacsora alapján készült márvány domborművet lehet megtekinteni. Egy-egy fából faragott angyalt ábrázoló szobor látható az oltár két szélén, amelyek a rajtuk látható felirat alapján egy velencei templomból származnak. Az oltár és a püspöki páholy között látható egy felirat, amely szerint Nikola Bijankovic püspök javaslatára építették a katedrálist. Ő 1730-ban hunyt el, más püspökökkel és városi elöljárókkal együtt a templomban van örök nyugalomra helyezve. Az ezt bizonyító feliratot a padló takarja. A templom felújítása során a sírköveket és egyéb feliratokat áthelyezték a jelenlegi temetőbe. Az 1962-es földrengést követően felépítették a kórus balkonját, majd 1970-ben az orgonát is újjáépítették, amely során a régi Nakic-orgona részeit is felhasználták. A templom előtt Andrija Kačić Miošić (1704-1760) Franciskán szerzetes és költő szobra, valamint egy ivókút is látható.

Áldott Szűz Mária templom

A XV. században építették a régi Ferences-rendi Áldott Szűz Mária templomot. Az évek folyamán sokszor megsérült és le is égett, de mindig felújították. A javítások során felhasznált új építészeti elemek miatt a templom eredeti jellege megváltozott. A helyi mesterek végezték a felújításokat, olcsón és elavult technikákkal. 1502-ben felújították, illetve átépítették a templomot, majd 1576-ban megnagyobbították a szentélyt is. 1671-ben a templomba egy kórust is építettek, a szentélyt pedig kőkorláttal választották el a templomhajótól. Szent Antal szobra és a feszület is elkészült.
Egy szárnyas mellékoltárt is épített Petro Costero, amely a Mária mennybemenetele nevet kapta. Az Ítéletnap című híres festmény is ekkor került a templomba amelyet Antonio Molinari készített. Ezt követően még több alkalommal újították fel a templomot, amikor barokk stíluselemekkel is felruházták.
A templomtorony 1721 villámcsapás miatt sérüléseket szenvedett, de 1881-ben felújították, majd 1997-ben ismét restaurálták.

1910-re a templom már jelentőségét vesztette, így a Stjepan Podhorski által végzett tervezési munkálatok után elkezdték az új templom építését. 1940-re elkészült az új templom és felszentelték. Egy körkörös építmény lett, melynek teteje kupola alakú. A templomban megtekinthető nagyméretű oltár márványból készült, fölötte baldachin látható. A karzaton egy Szűz Máriát és Szent Antalt ábrázoló oltár van amely Ante Franco szobrász munkája. A templomban látható egy régi barokk festménysorozat, amely Jézus keresztútját mutatja be, ez a festménysorozat eredetileg a régi templomban volt. Egy Rieger-orgonát kapott a templom 1961-ben, amely Splitből került ide. Az apszisokat mozaik képek díszítik, amelyeken Krisztus és horvát szentek tekinthetőek meg. Az alkotásokat Josip Biffel mozaikfestő készítette.

A Ferences kolostor és kagylómúzeuma

Boszniából a XVI. században szerzetesek vándoroltak át Makarszkába és a váron kívüli Szent Mária templom közelében telepedtek le. A török hatóságok megengedték, hogy felújítsák a templomot, de a felújítás sokáig tartott, mert időközben építettek mellé egy „szállást” a szerzetesek számára.
Az épület 1518-ban kolostori rangot kapott. A kolostor 1572-ben a háború során leégett, de a háborút követően 1576-ban részlegesen felújították, majd 1581 és 1584 között elvégezték a teljes felújítási munkálatot.
A XVII. század során új szárnnyal bővítették ki a kolostort. Az 1645-1669 között zajló Kandijski háború során a muszlimok felgyújtották, de ekkor csak egy része vált a lángok martalékává. Az 1667-es földrengés alatt viszont már súlyosan megsérült. 1671-ben elkezdték a felújítását, amelynek munkálatai 1683-ban értek volna véget, de 1865-ig folytatódtak, mivel ekkor építették a tenger felőli szárnyat is a kolostorhoz. 1767-ben a bejáratát egy boltívvel erősítették meg. 1911-ben ismét bővítési munkálatokat végeztek a kolostoron, ekkor még egy szárnyat kapott. 1931 során a régi kolostor épületére egy emeletet is építettek.
A Második Világháború után a kommunista hatalom államosította a régi kolostor egy részét és a tenger felőli szárnyat, az eredeti tulajdonosai máig sem kapták vissza. Az 1962-es földrengés után újból felújították az épületet.

A Ferences kolostor alagsorában található a kagylómúzeum (Malakološki muzej), amelyet mindenképpen érdemes megtekinteni, mivel ez az Európában található egyik legnagyobb kagylómúzeum. A kiállított kagylók száma a 3 ezret is meghaladja. A múzeumban látható gyűjtemény jelentős része Jure Radic szerzeteses gyűjtőmunkájának köszönhető. A kiállítási tárgyak között nem csak kagylók és csigák láthatóak, hanem a Biokovo-hegységben gyűjtött növények is, amelyek szintén Jure Radic munkájának köszönhetőek.

A Kacic-Peko és az Ivanisević paloták

A városban több palotát is megcsodálhatnak az ide látogatók. Az egyik a barokk stílusban épített Ivanisević palota.

A Kacic-Peko reneszánsz stílusú, XIX. századi palota a tengerparton áll. Faragott kövekből építették a palotát, amelynek egyik kimagasló építészeti értékű eleme a félköríves lépcsősor, valamint a palota parkjában álló kis kút. A palotában kapott helyet a könyvtár. Az épület 2002-ben magántulajdonba került, az ezt követő átépítések és felújító munkálatok után Makarska egyik legszebb épülete lett. A munkálatok alatt nagyon ügyeltek rá, hogy a palota eredeti formája és jellege megmaradjon.
Ma, egy XIX. századi hangulatot idéző luxusszálloda is van az épületben. A tengertől mindössze 20 méterre található a palota, amelynek két hatalmas terasza is van, ahonnan varázslatos kilátás nyílik a tengerre és a Biokovo hegységre is.

Városi múzeum

A számos látnivaló mellet érdemes még megtekinteni a Városi múzeumot is. A múzeumot 1962-ben alapították és a tengerparton lévő barokk stílusú Tonolli palotában kapott helyet. A múzeumban több kollekció és al-kollekció látható, összesen 2700 kiállítási tárgyat tekinthetnek meg az ide látogatók, amelyek között írások, képek, rajzok vannak, melyek bemutatják Makarska történelmét.

Antun Gojak galéria a régi iskola épületében

A régi iskolába is érdemes ellátogatni, itt működik ma az Antun Gojak galéria. A kiállító terem majd’ 92 négyzetméterén a látogatók 400 festményt tekinthetnek meg. A galériában éves szinten 12 különböző tárlat látható. Marin Gojak, Antun Gojak testvére 132 festményt és 200 grafikát adományozott a városnak 1988-ban. Ezek az alkotások képezték a galéria első darabjait.

Ez az épület ad otthont a városi könyvtárnak, a “Makarsko primorje” nevű újság kiadójának, illetve a helyi rádiónak is.

A Szent Péter félsziget látnivalói

A Makarszkai kikötő bejáratánál a kis Szent Péter félszigeten látható Szent Péter szobra, kezében a Mennyország kulcsával. Ő a halászok, a betegek, a hídépítők, az éhezők és Róma védőszentje. A félszigetről, ahol a szobor is áll, csodás kilátás nyílik a városra és a tengerre. Itt egy világítótorony is található, amelyet ugyancsak a szentről neveztek el. A tornyot 1884-ben építették faragott sziklából, ma már szállásként használják. A toronyban két szoba, egy nappali illetve konyha és fürdőszoba található. Terasza is van, amely mindössze 10 méterre van a tengertől.

A félszigeten még egy látnivaló található, a Szent Péter templom amelyet először a XIII. században említenek meg. A XVII. században barokk stílusban építették, de az 1992-es földrengés során súlyos megsérült, így újjáépítették.

Vepric

A horvát szentélyt, azaz a Vepric-et 1908-ban emeltette a Lourdes-i Szűzanya tiszteletére dr. Juraj Caric (1867 – 1921) püspök, akit halála után a szentélyben temettek el. A barlang környezetét a dombok és a völgy vízmosásai formálták, mint ahogyan az eredeti, Franciaországban, Lourdes-ban lévő zarándokhelyet is, ahol 18 alkalommal jelent meg Szűz Mária Bernadette Soubirousnak 1858-ban.

A vallási helyszínen egy kápolna épült amelynek oltára kültéri, illetve több gyóntatószék valamint keresztút is van. Az év során sokan zarándokolnak erre a természetes szépségű, nyugalmas szent helyre.
Zarándoklatokat tartanak február 11-én, március 25-én, augusztus 15-én valamint szeptember 7-én és 8-án.