Malinska a Krk-sziget északnyugati felében a Pelova- és a Ćuf-félszigetek között egy fákkal övezett öbölben fekszik. Ez a település, amely mindössze 15 km-re található a Krk-i hídtól a sziget egyik legvarázslatosabb helye.

Strandok

Malinskában a strandok partjai leginkább kavicsosak, homokosak, de van néhány betonozott és sziklás partszakasz is.
A kikötő környékén a víz mély, de a többi strandolóhelyen a kisgyermekek is lubickolhatnak, mivel a víz sekély, lassan, fokozatosan mélyülő.

Ókeresztény épületkomplexum romjai

A Cickini erődben egy V.-VII. századból való ókeresztény épületkomplexum romjai tekinthetőek meg. A komplexum részét képezi egy templom és sok más épület, valamint egy keresztelőkút is van. 2002 óta a régészek kutató munkát végeznek a területen, azóta már több dologra is bukkantak, mint például az V. századból származó válaszfal mestergerendájára és egy VI. században készült oltár darabra. Fumak-dombon Petar Trp egy óriási feszületet épített, amelyet a turisták szívesen meglátogatnak. Egy fogadalom miatt kezdett neki Petar Trp az építésnek, amelyet még akkor tett, amikor ausztráliai emigrációja alatt balesetet szenvedett. A feszületet tölgyfából készítette, amely a nem messze lévő erődben nőt. A feszülethez egy kacskaringós úton lehet feljutni, melynek mentén Krisztus keresztútjának stációit láthatják az ide látogatók. Ma már számtalan gyalogos és kerékpáros túrázó megy fel megtekinteni a Fumak-i feszületet.

Szent Mária Magdolna kolostor

A nem messze lévő faluban, Porat-ban áll az 1480-as építésű harmadik Ferences-rendi Szent Mária Magdolna kolostor. A templom az átriumáról vált híressé, ahol Branko Fučić akadémikus egy kőtárat alakított ki, amelyben régi glagolita feliratok másolatai láthatóak. A kolostorban egy múzeum is van, ahová érdemes ellátogatni, mivel itt sok kiállítási tárgyat tekinthetünk meg, amelyek a vallásos, a kulturális és a gazdasági életét is bemutatja a Ferences-rendieknek.

A nyári estéken számos turista látogat el a kolostorba, ilyenkor klasszikus zenei koncerteket rendeznek, amelyek előadói horvát és külföldi művészek. A Poratban lévő kikötő már réges régen működik, még a Velencei Köztársaság hajói is kötöttek itt ki. Porat nevét, az itáliai „porto” szóból kapta, amely magyarul kikötőt jelent. 20 évvel ezelőtt elkezdték bővíteni és fejleszteni a Porat-i kikötőt, hogy az ide érkezők megfelelő horgonyzóhelyeken köthessenek ki. A kikötő egy modern jachtkikötő minden kívánalmának megfelel és még a hajók téli tárolását is biztosítani tudja.

Szent Apollinárt napja

Szent Apollinárt napját, aki Malinska védőszentje július 27-én ünneplik. Ilyenkor regatták indulnak a kikötőből és halászesteket illetve folklór esteket rendeznek, az ide látogatók biztosan jól fognak szórakozni!

Éjszakai szórakozóhelyek

Malinskában a fiatalok két szórakozóhelyen bulizhatnak reggelig. Az egyik a Boa Club, amely 2010 áprilisától várja vendégeit. A klubban egy terrárium is található, amelyben egy boa van, biztonságosan elzárva a vendégektől.
A másik klub a Crossroad Discoteque, ahol esténként jó zenével és finom koktélokkal várják a bulizni vágyókat.

Malinska történelme

A Malinska elnevezést egy vizimalomról kapta a település a XV. században. Malinska kikötője régebben jelentős szerepet játszott a fa szállítás tekintetében és a Bécsi nemesek is szívesen jártak ide üdülni, mivel a kedvenc helyeik közé tartozott. Malinska kikötőjéből 1866-ban útnak indult az első gőzhajó, amely turistákat szállított. A helyiek rájöttek, hogy Malinska hatalmas turisztikai lehetőségek rejlenek, amelyet klímájának és gyógyhatású iszapjának is köszönhet. A turisták csodálatosnak találták a települést, ezért 1905-ben a Bécs-i Egyetem professzora Dr. L. Waagen “A Kvarner-szigetek gyöngyszemének” (“Malinska die Perle der quarnerische Inseln … “) nevezte Malinskát.

A Krk-i Frangepán herceg sugalmazta a XV. században, hogy a Dubašnica-régió központját Malinskába helyezzék. Ez volt abban az időben a szigeten az egyetlen olyan régió, amelynek nem volt központja. Malinska az évek során fejlődésnek indult, a XVIII. században Porat-al együtt az egyik legfontosabb exportkikötő lett a Krk-szigeten. Az export cikkek közé tartozott a fűrészárú, az olívaolaj, a mezőgazdasági termékek és az élő állatok. Ahogy az első turistákat szállító gőzhajó kikötött Malinska kikötőjében, a turizmus is beindult, kezdetben a vadászturizmus, majd az egészségturizmus. Malinska a Második Világháború kezdetéig az egyik legnépszerűbb üdülőhely volt Európában. Ahogy egyre több turista érkezett a városba, úgy szaporodott a lakosok száma is. A XX. században épült meg az első szálloda Malinskában, a Haludovo, amely igazi mérföldkövet jelentett a turizmus fejlődésében!