Opatiját a Horvátország-i Monte Carlo-ként vagy az Adria Nizzája-ként is említik, elegáns, régi stílusú épületei miatt. A város arisztokratikus hangulata mindenütt jelen van. A gondosan ápolt parkok, terek, sétányok babérfákkal, oleanderekkel és pálmákkal övezettek, valamint őshonos növényekkel.

Opatija főterén áll egy neobarokk szobor, melynek neve „Helios és Serena”. A szobrot Hans Rathautsky szobrászművész készítette 1899-ben.

A Kvarner szállloda mellet áll a Juraj Matija Sporer Művészeti Pavilon, amelyet Dr. Juraj Matija Sporer belgyógyász orvos alapított. Ő volt az aki javasolta, hogy a város fejlesztésének egyik fő irányelve a turizmus legyen. Ezt követően szanatóriumokat alapítottak a városban, amelyeket jórészt magyar orvosok vezettek.

Lungomare

Opatiján vezet keresztül a híres Lungomare sétány, amely 12 km hosszú, Perlukától Longramig nyúlik, ez az adriai régió legszebb sétánya. A sétány sok év kimerítő tervezői és kivitelezői munka eredménye, amely 1899-ben kezdődött, ekkor készült a sétány első szakasza. Az elsőt a második követte 1911-ben. Ennek a sétánynak a mentén épültek fel Opatija legszebb épületei, amelyek ékes bizonyítékai annak, hogy az arisztokrácia miért is kedvelte ennyire ezt a várost.

A Lungomare sétány szépítése nem állt meg napjainkban sem. Már a XX. század közepén jártunk, amikor Opatija jelképét, a “Leány sirállyal” nevű szobrot felállították 1956-ban. Ez Zvonco Car szobrászművész munkája. Régebben a Madonnát ábrázoló szobor állt itt, ám ezt ellopták, így a városban csak az eredeti szobor másolata látható. A szobor stílusa tökéletes együttest alkot a környező épületek stílusával.

Villa Angiolina

1844-ben épült Opatija első villája a “Villa Angiolina”, melynek kivételes szépségű virágoskertje és parkja van. A villát Ignio Scarpa kereskedő és nemesember megrendelésre építették. A villa nevét a nemesember feleségéről kapta, mivel ő ezzel szeretett volna örömet szerezni feleségének. Utoljára 2000-ben újították fel a villát teljes egészében.

Szent Jakab templom

Opatija legrégebbi épülete egy templom, amely 1420-ban épült, ez a Szent Jakab (Sv. Jakova) templom. A templomot egy régebbi Benedek-rendi kolostor alapjaira építették. Írásos dokumentumok 1439-ben jelzik a templom létét, valamint megemlítik azt a tényt is, hogy ekkor alapították Opatija első iskoláját is. A templom épülete nem őrizte meg eredeti formáját, ugyanis több alkalommal átékítették a kor kívánalmainak megfelelően, így első alkalommal 1506-ban, később a XVIII. század folyamán, végül pedig 1930-ban, ekkor nagy mértékben ki is bővítették.

A Szent Jakab templom mellet áll a zárt belső udvarral rendelkező kolostor. A kolostor épülete és a templom között találjuk a külön álló, kőből készült harangtornyot.

Az épületkomplexumot, valamint az Angiolina villát egy 3,64 hektár alapterületű park övezi, amely önmagában is egyedülálló, hiszen ez gyakorlatilag egy arborétum, 160 növényfaj él itt. Ezek nem csak a Földközi-tenger vidékén honos növényfajták, hanem számos akad közöttük, amelyet a Távol-Keletről, Dél-Amerikából vagy Ausztráliából hoztak ide. A parkban található növények között a legszebb a japán kamélia (lat. Camellia japonica).

Angyali üdvözlet templom

Opatija legismertebb temploma az “Angyali üdvözlet” templom. A fenséges korai román stílusú építmény alapjait 1908-ban fektették le Franjo Nagl trieszti püspök áldásával. Az ezt követő vészterhes időszak miatt az építkezést felfüggesztették, ezért a templomot csak 1926-ban tudták befejezni. A templom egyik jellegzetessége a zöld kupola.

Hotel Kvarner

Opatija egyik legrégebbi szállodája a Kvarner szálloda, amely az adriai tenger keleti partján is a legrégebbiek között van számon tartva. A szálloda építését 1884-ben kezdték el és még ugyanabban az éveben, mindössze 10 hónap alatt fel is építették a Monarchia minden részéből összesereglett mesteremberek.