A Rab sziget egyik legszebb települése Lopar! A városban sok gyönyörű strand várja a fürdőzésre vágyókat. A környék növényzete is lenyűgöző. Fenyő erdők és mediterrán növények sokaságát csodálhatják meg a strandolók, a partokon. A városnak van egy legendája is, mely szerint a 4-ik században itt született Szent Marin kőműves, aki San Marino Köztársaság alapítója volt. A fürdőzések után érdemes néhány hosszabb séta alatt megtekinteni a város látványosságait.
A vidék növényzete nagyon eltérő a nálunk megszokottól. Sok mediterrán növény él itt vadon, amelyeket érdemes megtekinteni, mint például a bazsalikom, rozmaring, komarács, vagy a zsálya.
Loparban megfordul egy különleges építésű hajó is, melynek átlátszó fenekén át gyönyörködhetünk a víz alatti világban. A hajó esténként indul útjára, így különleges megvilágításban láthatjuk a tengeri élővilágot.

Strandok és sportolási lehetőségek >>>

Medova Buža barlang

Lopar vidékén egy barlang is található, amelynek bejárata a vízfelszín alatt van. A Medova Buža nevű barlang sziklás szirtek között helyezkedik el. A barlangban barát fókák is éltek, amelyek fokozottan védettek, mivel a kihalás fenyegeti őket. A barlangnak három nagy terme és kisebb kamrái is vannak, hossza 60 méter. A Medova Buža első termének bejárata víz alatt helyezkedik el, de búvár felszerelés nélkül is be lehet jutni, vagy a sziklákról is be lehet ugrani, de akkor 4 méter magasról kell a vízbe csobbanni. A barlang második termébe egy 7-8 méteres csatornán lehet bejutni, amely víz alatt van. A terem közepén egy kürtő van, amelyen át lehet úszni a harmadik terembe, ahol már nincs fény, mint a másik két teremben, így lámpára szükség van. A terem tetején és a padlóján mesés sztalaktitokat és sztalagmitokat lehet látni. A barlangnak van még egy negyedik terme is, de ide nem lehet beúszni, csak búvárfelszerelésben, mivel teljesen víz alatt van. A kíváncsi turisták csak szervezett körülmények között juthatnak ide be! A barlang hihetetlen szépsége a búvárokat is vonzza, van akit annyira, hogy még az esküvőjét is itt tartotta!

Templomok

A településen két templom van. Az egyik közülük a központban álló Keresztelő Szent János templom. Keresztelő Szent János Lopar védőszentje. Napközben a turisták megtekinthetik a plébániatemplomot, de akár idegen nyelvű miséket is meghallgathatnak. Nyáron népzenei koncerteket is rendeznek a templomban, ahol a klapa kórusok zenéit hallgathatják meg a turisták, de komolyzenei koncerteken is részt vehetnek.
A másik templom a Szent Szűz Mária templom, amely a kompkikötőtől nem messze található domb tetejére épült a XIV-században.

Kisboldogasszony napja

Szeptember 8-án ünneplik a Szűz Mária templom napját, a Mala Gospa-t (Kisboldogasszony). A település lakosai és a környékbeliek a templomhoz zarándokolnak, hogy Szűz Mária születését ünnepeljék. A Rab-i íjászok bemutatója szórakoztatja a közönséget, az ünnepség során. A legügyesebb íjászok, a tiszteletbeli bíróktól még díjat is kapnak. Ezen a napon rendezik meg a mára már hagyománnyá vált kispályás futball bajnokságot is. A bajnokság országos szinten vonzza a nézőket, ilyenkor Horvátország legjobb csapatai küzdenek meg egymással. A bajnokságot követően is tovább lehet szórakozni, ilyenkor ugyanis teke és kötélhúzás versenyeket lehet megtekinteni, vagy részt venni rajtuk. A búcsú ünnepsége is folytatódik az este folyamán, amikor egy sátorban élő zene és szórakoztató műsorok várják a helyieket és a turistákat. Az este alatt a helyi ételeket is meg lehet kóstolni, mint például a nyárson sült ökör, vagy a hal ételek.

Lopar történelme

A kőkorszakban is létezett ez a település, akkor még Zidine volt a neve. A településről szóló első írásos dokumentumok a görögöktől maradtak meg. A IV. században a görögök egy erődöt építettek itt, amelynek néhány maradványa a mai napig megtekinthető. A turisták még a vízpartokon is találhatnak történelmi emlékeket, amikor a víz a partra mos egy-egy pénzérmét, edényeket vagy terrakotta darabokat.