A Baška körül lévő barlangokban olyan leleteket találtak amelyek arra utalnak, hogy már az őskorban is laktak itt emberek. Először az illírek éltek itt, majd a rómaiak egy kis helyőrséget létesítettek a településen, később egy erődöt is létesítettek, amelyet 1232-ben említenek először az írásokban. Róma bukását követően a Bizánci Birodalom uralkodott a terület felett, majd a horvátok vették át az irányítást.

A középkorban ez a település is a Frangepánok birtokai közé tartozott, majd a Velencei Köztársaság területeihez csatolták. Velence bukása miatt a Napóleoni birodalomhoz csatolták, később pedig a Habsburg birodalomhoz, végül pedig az Osztrák-Magyar Monarchia része lett. Az Első és Második Világháború idején olasz és német kormányzás alatt állt, majd a Második Világháborút követően Jugoszlávia vette át az uralmat, majd 1991-ben véglegesen Horvátország területének része lett. Az eredeti római település a jelenlegi Baška városától távolabb terület el, a dombokon, viszont még a velencei uralom alatt elpusztult a város nagy része.

A XVI. század közepén alapították a tenger közelében az új Baška várost. Az akkoriban épült épületek közül néhány jó állapotban fennmaradt, ezek ma lakóházak, éttermek és üzletek. Baška településének érdekességeit és a varázslatos strandját a XX. század elején a csehek fedezték fel. A turizmus 1904-ben kezdődött el a településen, amikor megalapították a Városszépítészeti Társaságot. Az első szállodát 1906-ban építették meg, majd ezt követően kialakították az első strandot 1908-ban. Emil Geistlich, egy prágai újság igazgatója szolgálati úton volt a városba, mivel tudósítást akart készíteni Baškáról. AZ ott töltött idő alatt a település lenyűgözte, ezt pedig a leközölt cikkben is érzékelhető volt. Geistlich 1911-ben megépítette a modern Baška szállodát. Ezt követően számtalan cseh turista látogatott el a településre.